Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Både vänster- och högervind

Efter 2018 års val och 2018-2019 års långa regeringsbildning är det Kristdemokraterna som växer jämte Vänsterpartiet. De partier som står bakom Januariavtalet tappar eller står stilla. Moderaterna fortsätter att blöda.
Publicerad 27 februari 2019
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
KD-ledaren Ebba Bush Thor med ekonomiske talespersonen Anders Forssmed.  Hon är borgerlighetens enda partiledare som får ökat stöd i opinionen. Foto: Anders Wiklund/TT
KD-ledaren Ebba Bush Thor med ekonomiske talespersonen Anders Forssmed. Hon är borgerlighetens enda partiledare som får ökat stöd i opinionen. Foto: Anders Wiklund/TT

Det visar Svensk Väljaropinion som är den sammanvägning av opinionsmätningar som Sifo gör för Sveriges Radios Ekoredaktion.

Jonas Sjöstedts, V, hårda utfall mot den s-ledda regeringens avtal med L och C har lönat sig. Vänsterns tillväxt sker på Socialdemokraternas bekostnad. KD:s ökade väljarstöd sker på Moderaternas bekostnad. Mycket av förklaringen är troligen den nya KD-ledaren Ebba Busch Thors ökade popularitet bland tidigare moderata väljare. Hon tränger ut genom rutan.

Annons

Hon är mer arg på ”svikarna” Annie Lööf, C, och Jan Björklund, L, än vad oppositionsledaren Ulf Kristersson, M är. Han måste trots allt tro på Alliansprojektet. Stämningarna i hans eget parti sjunker och det sker just nu ett myteri bland skånska och blekingska moderater mot partiledningen. Umgänget med SD i skånska kommuner och i Sölvesborg tolereras trots allt. Det naturliga hade varit uteslutningar.

Kristdemokraterna är inte lika snälla längre som på Alf Svenssons tid. På Alfs tid (70-talet) försökte KD som då hette KDS hålla sig utanför höger-vänsterskalan. Nu vet alla att KD hör hemma på högerkanten. Partiet svärmar för värdekonservatismen. Kärnfamiljen med vårdnadsbidrag, strängare abortlag och avskaffad pensionärsskatt har format realpolitiken.

”EU-valet i maj kan bli en värdemätare om vart vindarna blåser. Är det en ny vänstervind som blåser upp eller kommer högervindarna bestå eller öka i styrka?”

Regeringspartierna S och MP fungerar ihop som partner i en koalition. Det har inte blivit något nytt rosornas krig inom socialdemokratin. Även om kritiken är hård mot eftergifterna i Januariavtalet är det ingen som kräver att avtalet ska rivas upp. Eller att Stefan Löfven ska avgå.

Ingen vill ha regeringskris med nya förtroendeomröstningar. Jonas Sjöstedts hot om ”misstroendelöfte” tycks ingen utom Sjöstedt själv tro på.

EU-valet i maj kan bli en värdemätare om vart vindarna blåser. Är det en ny vänstervind som blåser upp eller kommer högervindarna bestå eller öka i styrka? I Sverige sitter Socialdemokraterna vid regeringsmakten till skillnad från de flesta europeiska länder. Ett faktum är att polariseringen i svensk politik fortsätter att öka.

Men stämningarna i Sverige är långt ifrån de stämningar som finns i Storbritannien. Alla partier i Sverige är mer eller mindre för att Sverige stannar kvar i unionen. Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna har släppt utträdeskraven. Verkligheten har hunnit ifatt även dessa partier. Något stöd för Swexit kommer inte att synas i kommande EU-valrörelse.

Ska vi lösa klimatkrisen, stoppa militär upprustning och hejda ett tudelat Europa mellan väst och öst måste det ske genom ansträngningar inom EU. Mer nationalism löser inte internationella problem. Nationalism förvärrar i stället problemen. Fråga ungdomarna som i Europa står bakom svenska tjejen Greta Thunberg.

Hans BülowSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons