Bankskatten behövs

Ledare Artikeln publicerades
Mäklare på Handelsbanken följer kursutvecklingen på sina skärmar. Foto: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX /
Mäklare på Handelsbanken följer kursutvecklingen på sina skärmar. Foto: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX /

Det går en tv-serie just nu på TV 4/C-more. Den heter Fartblinda och bygger på en bok av ekonomijournalisten Carolina Neurath. Jag har inte läst boken men följt serien. Den visar upp finanskapitalismens sämsta sidor.

Jag känner mig närmast kräkfärdig när jag ser och hör ”finansvalparnas” kaxighet och girighet. Livet har bara en mening för dessa figurer - att berika sig så snabbt och smärtfritt som möjligt. Girigheten är en av våra sju dödssynder.

Inom finans- och bankvärlden återkommer skandalerna genom historien. Nu senast är det Swedbanks penningtvättande. I tv-serien Fartblinda är det ett gäng unga herrar som sysslar med kortsiktig spekulationskapitalism.

De tar stora risker i längtan efter feta bonusar. Snubben som är chef för tradingen är värst i gänget. Det är inget produktivt arbete som utförs framför datorskärmarna.

Det är lätt att dra paralleller med Ivar Kreuger på 30-talet. Han var finansmannen och tändsticksmonopolisten som kraschade efter börskraschen i New York 1929. Det slutade med att han tog livet av sig 1932.

På 80/90-talen drabbades vi av allvarlig bankkris. Skattebetalarna fick garantera att bankerna inte skulle gå i konkurs. När andra företag riskerar nedläggningar efter dåliga affär drabbas inte bankoligopolet av något motsvarande. Banksektorn är i praktiken en skyddad verkstad.

På senare år när svensk ekonomi vuxit och våra offentliga finanser är urstarka har samtidigt bristerna i vår välfärd blivit tydligare. Det är brist på poliser, lärare och vårdpersonal (sjuksköterskor, Undersköterskor) knäar under den ökade vårdtyngden.

Därtill tvingas Sverige öka försvarsanslagen kraftigt efter åratal av försummelser och ett mer spänt läge i Östersjöområdet.

Om en dryg vecka lägger finansminister Magdalena Andersson, S, höstbudgeten. Bakom den står fyra partier; S, MP, L och C. De båda liberala partierna säger numera ja till att en bankskatt införs.

De fyra storbanken har gjort vinster på 120 miljarder förra året. Aktieägarna har fått stora aktieutdelningar.

Det är klart att bankerna har tillräckliga marginaler för att bidra med mer till folkhushållet. Närmast är det de ökade försvarsanslagen som skall finansieras.

Svenska folket tycker att även finansmarknaden ska ta sitt samhällsansvar. När undersköterskor nyligen protesterade för bättre löner och arbetsvillkor fick de stöd av folkopinionen.

De gör ett viktigt arbete för alla som blir äldre och skröpligare. Kommunerna behöver högre statsbidrag i kommande statsbudgetar. Det är hög tid att bankerna bidrar med mer till dessa välfärdssatsningar.