Christina Mångård: Bättre med behovsprövat rot-avdrag
Luckorna på köksskåpen är bara några år, men hantverkarna jobbar med att blåsa ut det gamla köket och in med det nya.
Så ser det ut varje gång en lägenhet i huset byter ägare. Det första de gör är att byta ut köket och ofta också badrummet. Även om det är helt och fint ska det ersättas och nytt ska in. Att betala en halv miljon för ett nytt kök, till och med mer, är inte ovanligt.
Och en stor del av pengarna går till de exklusiva köksmaskinerna. Ugnar som ångar maten eller har en stenbotten som bakar pizzor lika goda som på pizzerian. Grillar med gaslågor och induktionshällar som värmer stekpannan snabbare än en gasspis.
Det ska vara kylskåp som har front i ädelstål med inbyggd ismaskin och ur kranar kan man tappa kokande eller kolsyrat vatten. Den modernaste kaffebryggaren byggs in liksom en kyl med glasdörrar som har rätt temperatur för förvaring av fina viner. Men allt som köps nytt blir snabbt gammalt och förlegat, lyckan är inte långvarig.
Denna överdrivna konsumtion gör människor till trälar i jakten på pengar och status. Pengar för att köpa och visa upp det modernaste och mest perfekta köket, oavsett om man lagar mat där eller inte. För samtidigt som vi ska ha de lyxigaste köken så lagas det allt mindre mat hemma.
Men så ska det se ut hos folk när man ser bilderna på drömkök i de fina magasinen.
Varför denna renoveringshysteri? Kan vi inte bara spara och bevara. Husägare och ägare till bostadsrätter får göra rot-avdrag för arbetskostnader när de renoverar. Det är en subvention som kostar staten många miljarder varje år. Egentligen borde avdragen först behovsprövas. Är verkligen köket i behov av renovering? Hantverkare och byggjobbare har viktigare jobb att göra
Som att bygga nya bostäder.
Till sist… består Sveriges framgångsrika kocklandslag i år av tio kockar. Och alla är män. I världens mest jämställda land.