Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Björklund gick till slut

Har Jan Björklund avgått? Så skrev en socialdemokratisk opinionsbildare återkommande efter valet 2014. Till slut fick opinionsbildaren jakande svar.
Publicerad 7 februari 2019
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Liberalernas partiledare Jan Björklund (L) i samband med onsdagens pressträff i Riksdagens presscenter. Björklund meddelade att han inte ställer upp för omval som partiledare för Liberalerna.
Liberalernas partiledare Jan Björklund (L) i samband med onsdagens pressträff i Riksdagens presscenter. Björklund meddelade att han inte ställer upp för omval som partiledare för Liberalerna.Foto: Naina Helén Jåma/TT

För på onsdagens eftermiddag meddelade Björklund att han ska sluta som partiledare efter 12 år på posten. Men det sker i november.

Han borde lämna före sommaren. Ja, kanske borde Björklund avgått för fyra år sedan, likt Fredrik Reinfeldt.

Annons

Björklund och hans parti tappade med 24 procent (7,1 till 5,4) en större andel av sitt väljarstöd i valet 2014 än Reinfeldts M med 23 procent (30,1 till 23,3).

Björklund har haft fast grepp om partiet. Han avvärjde för några år sedan ett försök från Birgitta Ohlsson att ta över partiledarposten. Hon är nu en av över dussinet personer som nämns som ny partiledare.

Det talas om några vänsterliggande socialliberaler. Och flera högerliggande liberaler, varav många hörde till den minoritet i L som ville släppa fram Ulf Kristersson (M) som statsminister.

Björklund, som varit officer och försvarsvänlig, krav- och betygsinriktad gällande skolan och en del annat högerliberalt, var en L-ledare i partiets högerfåra. Det var även föregångaren Lars Leijonborg.

Liberalernas högerinriktning inleddes av Leijonborg när partiet runt 2001 tog efter danska borgerliga Venstres högerprofil och lanserade krav på invandrare om språktest för medborgarskap.

Det gav framgång i valet 2002. Men varken Leijonborg eller Björklund lyckades behålla de väljarna. I valet 2006 försvann de.

Reinfeldts mitteninriktade, förnyade Nya Moderaterna minskade utrymmet för L. M nådde valframgång 2006. Året därpå tog Björklund över L.

Han och partiet var i skuggan av Reinfeldt och M och förknippades främst med skolområdet. 7,1 procent i sitt första val, 2010, blev Björklunds bästa resultat.

När M fick problem, efter Anna Kinberg Batras meddelande att hennes parti öppnade för politiska samtal med främlingsfientliga, nationalistiska, populistiska Sverigedemokraterna, gick de M-väljare som ogillade det till C inte L.

L stod still i väljarstöd och hamnade i valet 2018 på låga 5,5 procent.

Annons

Politiskt har L hamnat i mitten på den GAL-TAN-skala som flykting- och invandringspolitiken satt i centrum.

C, MP och V är tydligt i frihetliga GAL-delen. SD, M och KD är i TAN-delen. L hamnar otydligt däremellan.

Björklund och hans L lyckades, med C, komma överens om avtalet i 73 punkter med S och MP för de senares regerande denna mandatperiod.

Med det nådde Björklund och hans L målsättningen att inte ge SD inflytande på den politik som ska föras i landet fram till 2022. Med en Kristerssonregering hade SD fått chans till inflytande.

Högerborgerliga krafter kommer agera för att L får en ledare som öppnar för en Kristerssonregering och att SD kan få inflytande.

Men till höger finns redan många partier. Det är i mitten, i vänstra delen av borgerligheten, det finns en öppning. Det är där L, och en ny L-ledare, bör vara politiskt.

Det kan ge partiet ett fortsatt liv i riksdagen och göra L större än de 2,7 procent SVT/Novus nu uppmätt.

Robert SundbergSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons