Blekinges pappor är sämst på att vabba

Ledare Artikeln publicerades

Det går en farsot på förskolan. Barn insjuknar i vattenkoppor och det tar närmare två veckor innan de är helt friska igen. Och då är det oftast mammas uppgift att vara hemma från jobbet för att vårda sitt sjuka barn eller vabba som man säger.

Kvinnor tar fortfarande det största ansvaret för sjuka barn. Knappt fyra av tio vabbdagar tas ut av pappor. För att ta hand om sina sjuka barn är män inte hemma mer från jobbet i dag, än vad de var för trettio år sedan.

Och allra sämst i landet på att vabba är papporna i Blekinge. Detta visar Försäkringskassans statistik. Männen på Gotland är bäst och toppar listan. Det främsta hindret till att föräldrar inte vill eller kan dela lika på vabbandet är av ekonomiska skäl. I en familj är det vanligast att den som tjänar minst stannar hemma och vabbar.

Och det är oftast mamman. Många pappor vill, men pengarna styr. I början av 1980-talet tog landets pappor ut en tredjedel av alla dagar för vård av sjuka barn. Och det skröt man mycket med. Sverige var unikt i världen med att erbjuda denna möjlighet och vi blev en förebild när det gällde att visa upp mannens ansvarstagande och jämställdhet.

Men tyvärr, sedan dess har det inte hänt så mycket. Det tråkiga är, har forskning visat, att ju fler dagar en förälder vabbar, desto sämre blir löneutvecklingen. Detta gäller för både kvinnor och män, att har man vabbat för många gånger halkar man efter kollegorna i löneligan.

Och män, de straffas ofta hårdare än kvinnor. En pappa får betala ett högre pris för antal dagar med vabb. Förklaringen är, enligt forskare, att förväntningarna på en mamma och en pappa inte är desamma i chefens ögon. Ska en pappa verkligen behöva vabba lika ofta som en mamma?

Det är en fråga som arbetsgivare tycks ställa sig och svarar nej. Är man inte på jobbet kan man inte vara lika ambitiös och framåt. Och det märks negativt på lönen.

Till sist… har pappors uttag av vanliga föräldradagar ökat något med åren, men det är fortfarande långt kvar tills dagarna delas mer lika med mammor.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.