Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Borgerliga ledartröjan

Champagnen som KD-politikern Sara Skyttedal firade med hösten 2015, sedan decemberöverenskommelsen fällts, var det nära att KD kunde ta fram igen.
Publicerad 9 juni 2019
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor ger en kommentar efter omröstning i riksdagen om misstroendeförklaring mot socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S).
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor ger en kommentar efter omröstning i riksdagen om misstroendeförklaring mot socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S).Foto: Anders Wiklund/TT

Det berodde på att partiet noterade 13 procent i den stora partisympatiundersökningen från Statistiska centralbyrån, SCB, som publicerades 4 juni.

Ebba Busch Thors parti var nästan ifatt Ulf Kristerssons moderater, som med 16 procent var nere på Anna Kinberg Batras avgångsnivå från 2017. Sverigedemokraterna på 17,1 procent var också inom räckhåll.

Annons

Men chansen att gå ikapp, och om, M och SD spolierades av Lars Adaktussons (KD) abortfientliga röstande i EUs parlament gångna mandatperioden. Nyheten om det kom en bra bit in i maj i valrörelsen till EU-valet.

SCB hade mätt 29 april till 28 maj och fått med främst partisympatier innan publiceringen av Adaktussons abortröstning.

Demoskop i Expressen har mätt efter EU-valet, 27 maj till 3 juni. I den mätningen fick KD bara 7,5 procent, mot 11,5 procent i institutets mätning en månad tidigare. KD-nivån runt 1 juni var långt från M, på 18,2 procent, och SD på 19,9.

KD-ökningen det senaste året, från 2,9 procent i SCB i maj 2018, via 6,3 i riksdagsvalet till i början av maj mellan 11,5 i Demoskop och 13 i SCB verkar därmed vara bruten.

KD ser inte ut att komma ifatt M och ta över den borgerliga ledartröjan som störst av de borgerliga partierna.

Svensk väljaropinion i Sveriges radio 8 juni noterade KD till 11,2 procent. Men den har liknande problem som i SCB: ha mätt ”före Adaktusson”.

I dag är de flesta vana vid att Moderaterna är största borgerliga parti, och näst störst efter Socialdemokraterna. Så har det inte alltid varit.

I drygt 20 år efter 1945 var Folkpartiet, Liberalerna nu, störst i borgerliga blocket (utom ett val, 1958). Från 1968 intog Centerpartiet den positionen i riksdagsval till och med 1976.

I valet 1979 blev M största borgerliga parti och höll placeringen i 40 år. Men i början av 1979 såg både Folkpartiet och C ut att kunna bli störst.

Flera gånger har andra partier, utöver S, varit större än M i opinionsmätningar, som Folkpartiet (Liberalerna) efter valen 1985 och 2002. Och SD tidvis mellan 2015 och nu.

Annons

För två år sedan fick C mellan 11 och 14 procent i mätningarna. M var nere i 15 procent som lägst.

Det var efter att M minskat sedan Kinberg Batra uttalat att M kunde tänka sig ta stöd av SD för att regera. (Så uppfattades det). Men C lyckades inte gå om M.

Och nu var KD nära att komma ikapp M. Men det ser inte ut att bli så. M kämpar nu mot SD om att vara näst största parti efter S.

Nya orosmoln finns även på himlen för M, KD och SD. Det är om Nyamko Sabuni blir ny partiledare för Liberalerna.

För Sabunis uttalande härom dagen i en intervju i Expressen om avståndstagande till mångkultur, ”inget att eftersträva” (som hon dock senare backade ifrån) antyder att L med henne som partiledare kan komma att få en migrationspolitiskt hårdför profil, som konkurrerar mer med M, SD och KD.

Moderaterna kan då komma att utmanas igen om borgerliga ledartröjan.

Robert SundbergSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons