Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Borgerliga väljare nobbar SD

Vi går nu in i den sista storhelgen före valet i september. Svenskarna vill fira midsommar med alla sina ritualer. Midsommarhelgen är närmast en nationell helgdag för svenska folket.
Det är mer folkfest under midsommar än under de mer stela arrangemangen kring nationaldagen 6 juni. Under midsommarhelgen är det få som vill ägna sig åt inrikespolitik. Det är begripligt.
Publicerad 21 juni 2018
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Borgerliga väljare föredrar samregerande med S än med SD, visar en väljarundersökning SR Ekot presenterade på torsdagen.
Borgerliga väljare föredrar samregerande med S än med SD, visar en väljarundersökning SR Ekot presenterade på torsdagen.

Svensk inrikespolitik synes bli alltmer obegriplig för svenska väljare. Det är mest bara politiska nördar som vänder och vrider på frågorna kring det parlamentariska läget. Ur folkdjupet hörs ofta uppmaningen att politikerna ska sluta käbbla.

Den uppmaningen är på gränsen till politikerförakt. Vi har en demokrati som bygger på flera partier med olika ideologier. Debatt är inte detsamma som käbbel. Inte minst gäller det före val. Vad som händer efter val är en annan sak. Det är då samma politiker ska försöka hitta regeringsunderlag som kan hålla fyra år fram till nästa ordinarie val.

Annons

Då måste käbblet tystna, stoltheten sväljas och kompromissviljan plockas fram. Det är sällan särskilt grandiost. Likväl måste Sverige styras. Det kravet ställer väljarna.

Inför val är politikerna i allmänhet och partiledarna i synnerhet ovilliga att prata om regeringsfrågan. Men Sverige är inte längre den stabila två-blocksdemokratin längre. Det finns tre stora partier som är kallade till att leda eller sitta i en regering. Det finns två givna regeringsbildare; Stefan Löfven, S och Ulf Kristersson, M.

Jimmie Åkesson, SD har teoretiskt en vågmästarmakt. Den kommer han att utnyttja så långt det går. Självklart kommer inte Stefan Löfven bilda regering som står och faller med Jimmie Åkessons goda vilja. Lika självklart borde det vara för Ulf Kristersson, M. Men det är lite si och så med den saken i Moderaterna - inte minst i riksdagsgruppen.

På torsdagen berättade Sveriges Radios Ekoredaktion att alliansväljare hellre regerar med Socialdemokraterna än med SD. Ekot har beställt en undersökning av opinionsinstitutet Novus. Och den visar att de borgerliga väljarna hellre vill ha en samregering med S om Alliansen tvingas välja partner efter valet.

Det är mest de gamla mittenpartierna L och C som vill hålla rent från allt inflytande för ett högerextremt och nationalistiskt parti som SD. Regeringsfrågan kan mycket väl leda till att Alliansen lider sotdöden under nästa mandatperiod.

Stefan Löfven har tidigare sträckt ut händer till L och C men alltid blivit nobbad. Och så kommer det att förbli före valet. Men vad som händer efter valet är en annan sak. Före val är det visioner och storstilade löften som ställs ut. Efter årets val är det slut med det storstilade.

Hur det slutar? Ingen aning. Men spänningen före valet blir definitivt inte mindre efter valet. Tvärtom.

Hans BülowSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons