Bort med vinstdriften

Ledare Artikeln publicerades
Elever i Kollarens friskola i Åkersberga arbetar med problemlösningar i grupp. Elever som går i mindre klasser på mellanstadiet har bättre skolresultat än de som går i större, visar forskningen. Foto Christine Olsson TT.
Elever i Kollarens friskola i Åkersberga arbetar med problemlösningar i grupp. Elever som går i mindre klasser på mellanstadiet har bättre skolresultat än de som går i större, visar forskningen. Foto Christine Olsson TT.

På lördagen dök det plötsligt upp en helt ny höger-vänsterallians mot aktiebolagsskolor. Dessa aktieskolor är förödande för den tidigare så framgångsrika likvärdiga svenska skolan. Aktiebolagsskolorna måste bort. Helst igår.

Det var inte socialdemokratiska och vänsterpartistiska politiker som undertecknat debattartikeln. Det var en entreprenör och tidigare ordförande i Ideella Föreningen Carlsson skola (Mats Arnhög), det var tidigare chefredaktören för Lärarnas tidning, aktiv i Nätverket för en likvärdig skola (Sten Svensson).

Och det var docenten i nationalekonomi och tidigare moderata riksdagsledamoten (Anne-Marie Pålsson) samt chefen för fackliga Idéinstitutet Katalys, även ombud på s-kongressen i april (Daniel Suhonen).

En sådan politisk konstellation har nog aldrig funnits tidigare i svensk inrikespolitik. Deras utspel säger lite om den tid vi lever i. Det finns en stor och växande opinion som i varierande grad är mot eller skeptisk till vinstdrivande företag i välfärden. I höstas berättade opinionsinstitutet Sifo att åtta av tio svenskar vill se tak för vinster i välfärden.

S-kongressen går till beslut i april om det ska bli vinsttak i företag som gör vinst på skattepengar. Olika intresseorganisationer för välfärdsföretag kommer stå i kö utanför kongresslokalerna i Göteborg. Besluten på kongressen kommer landa i regeringsbeslut och leva över nästa års valrörelse.

Vänstersossen Daniel Suhonen kommer symboliskt stå sida vid sida med f.d. moderaten och nationalekonomen Ann-Marie Pålsson när det drar ihop sig till kongress. Nya allianser uppstår när verkligheten kommit ifatt marknadsentusiasterna. Svensk skola är i kris även om ett trendbrott skett i senaste rapporten från PISA. Den rapporten visar att svenska 15-åringars kunskaper blivit bättre. Men det krävs fler rapporter som bekräftar en trend.

Friskolereformen har ökat skolsegregationen och därmed bidragit till åratal av sjunkande skolresultat. Inget annat land än Sverige tillåter vinstdrivna skattefinansierade aktiebolag i grund- och gymnasieskola. Detta experiment är avskräckande utomlands.

De fyra ovannämnda skoldebattörerna skriver att de är djupt oroade över utvecklingen i skolan. Någonting har gått sönder i skolan. Ska utvecklingen hejdas för gott kräver det hårdare kontroller hur skattepengarna används i skolväsendet. Vinstintresset hör inte hemma där.

Det som behövs är en likvärdigare skola med fler vuxna, mindre klasstorlekar och bättre betalda och uppskattade lärare. Tyvärr blev lärarlönelyftets utformning ett skott i foten.