Bra med mer puls i EU-debatten

Ledare Artikeln publicerades
Från vänster Malin Björk (V), Soraya Post (Fi), Heléne Fritzon (S), Alice Bah Kuhnke (MP), Fredrick Federley (C), Karin Karlsbro (L), Tomas Tobé (M), Sara Skyttedal (KD) och Peter Lundgren (SD) vid SVT:s slutdebatt mellan partiernas toppkandidater till EU-valet. Foto Anders Wiklund / TT
Från vänster Malin Björk (V), Soraya Post (Fi), Heléne Fritzon (S), Alice Bah Kuhnke (MP), Fredrick Federley (C), Karin Karlsbro (L), Tomas Tobé (M), Sara Skyttedal (KD) och Peter Lundgren (SD) vid SVT:s slutdebatt mellan partiernas toppkandidater till EU-valet. Foto Anders Wiklund / TT

Slutdebatten i SVT på fredagskvällen mellan partiernas toppkandidater i Europarlamentsvalet på söndag var stundtals hetsig. Och det kan behövas för att svenskarna ska vilja gå till valurnorna.

EP-valens stora bekymmer är det loja intresset för valen i väljarkåren och är därmed ett stort demokratiskt problem. När det blåser allt hårdare högerextrema och nationalistiska vindar över Europa och även i Sverige behöver fler ta ställning till vilket Europa vi vill leva i.

Vi har haft två världskrig, ett kallt krig och ett balkankrig på vår kontinent under 1900-talet. Vi har drabbats av fruktansvärd terror runt om på vår kontinent i början av millenniet. Det kräver mer samarbete inom unionen och även ett effektivare polisarbete.

Konflikten i Europapolitiken går ofta mellan höger och vänster. SVT-debatten inleddes med klimatpolitiken. De högerextrema och nationalistiska partierna med SD i Sverige förnekat att det finns en klimatkris att lösa. Tyvärr domineras debatten om vilka procentsatser som ska gälla för att i snabbast möjliga tempo få ned utsläppsnivåerna flera decennier fram i tiden. Att Miljöpartiet vill mest och högerpartierna SD, KD och M vill mindre står klart.

När Greta Thunberg återigen samlade tusentals ungdomar i Stockholm på fredagen för skolstrejk för klimat är det uppmuntrande. Våra barn ställer rimliga krav på oss vuxna. Gretas krav har vuxit till en global ungdomsrörelse i hela världen. SVT:s programledare borde ställt frågan till toppkandidaterna hur de vill möta våra barns krav för att rädda vårt klimat.

Våra barn och unga ser att SD är kallsinniga och andra på högerkanten vill att ungarna hellre ska gå i skolan på fredagarna än protestera mot ökade klimatförstörande utsläpp.

Den andra heta frågan var migrationen. Även här finns en konflikt mellan höger och vänster/mitten. SD:s Peter Lundgren avvisar de rödgröna partiernas ”gullighet” i migrationsfrågan. När socialdemokratiska toppkandidaten Heléne Fritzon kritiserar SD för att ha sina kompisar i vägrarländerna Ungern och Polen blir Lundgren provocerad. Låt han bli det. En annan lättkränkt högerpolitiker är Sara Skyttedal i KD.

Hon får massiv kritik från flera politiker för en reaktionär abortpolitik och hon svara oftast med att kritiken är ”ovärdig.” Skyttedal är en konfrontationspolitiker som också tycker det är helt oproblematiskt att flyga. Alf Svenssons tidigare humanistiska politik är som bortblåst i KD-toppen idag.

Skyttedals totala motpol i det borgerliga lägret är Liberalerna och Karin Karlsbro. Liberalerna är Sveriges mest hängivna EU-vänliga parti. Det är bra att Liberalerna ställer fullt upp på EU:s sociala protokoll och tar debatt med moderaternas Tomas Tobé för att vi ska få ett mer jämlikt och jämställt EU.

Aldrig har det varit så spretigt i borgerligheten som i årets val till Europaparlamentet.

På söndag gäller det att alla progressiva väljare röstar för att hejda de partier som förnekar klimatproblemen, ökar klyftorna och inskränker abort- och asylrätten.

Socialdemokratin håller så här långt ställningarna i opinionsmätningarna. Svenska väljare som tycker den svenska modellen är värd att försvara har en moralisk plikt att visa det på valsöndagen. Valet handlar ytterst om våra grundläggande värderingar om demokrati och mänskliga rättigheter.

Mer nationalism och högerextremism leder vår kontinent till nya katastrofer. Lär av 1900-talet. Debatten i SVT på fredagskvällen var klargörande på fler punkter. Det behövs mer puls i EU-debatten för att få väljarna till vallokalerna.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.