Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Busch Thor har medvind

Ebba Busch Thor har medvind nu, av opinionsmätningarna att döma. I Ipsos för februari, som publicerades i slutet av veckan, erhåller hennes parti nio procent. Det är en uppgång från sju procent i januaris Ipsosmätning. Kristdemokraternas är klart över sitt valresultat på 6,3 procent. Institutet avrundar till hela procent.
Publicerad 24 februari 2019
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Ebba Busch Thor, partiledare för Kristdemokraterna
Ebba Busch Thor, partiledare för KristdemokraternaFoto: Tomas Oneborg/SvD/TT

I valet hade KD en ökning, både under valrörelsens gång och jämfört med resultatet 2014 på 4,6 procent. I det valet var en tredjedel av KD-rösterna stödröster från moderater, som ville hålla kvar KD i riksdagen för att möjliggöra en alliansregering.

Busch Thor har haft en tydlig borgerlig linje i valrörelsen och efter valet. Hon har velat ha en moderatledd regering och velat sitta i den för sitt partis del.

Annons

Hon har inte sett problem med att bli beroende av stöd från Sverigedemokraterna för att regera och få igenom förslag. Eller se risken att få förslag fällda av SD, om det partiet inte får gehör för sina åsikter hos en M+KD-regering.

Det är detta beroende av SD som de högerborgerliga opinionsbildare som kritiserar Centerpartiet och Liberalerna för att de släppte fram Stefan Löfven till regerande inte velat inse. Den M+KD-regering de har velat ha hade inte blivit stabil, utan bräcklig.

Den hade blivit beroende av aktivt röstestöd från SD i massor av omröstningar i riksdagen. Den hade behövt ge sig in på en anpassning till SD när förslag skulle läggas. M och KD gav tecken på att göra det redan i sitt budgetförslag, vilket gjorde C och L ovilliga att släppa fram en M+KD-regering.

För de borgerliga väljare som inte ser problem med om en M+KD-regering regerar på SD:s nåder, har KD-ledaren blivit den som klarast artikulerar deras åsikter, bättre än moderatledaren.

Det kan ha gjort att många väljare som brukar rösta på M nu stöder Busch Thors KD. M ligger med 17 procent nästan tre procentenheter under sitt valresultat. M-trenden är vikande, i januari fick Ulf Kristerssons parti 18 procent i Ipsos.

SD, med 19 procent, ligger strax över sitt valresultat. Det konservativa block som SD-ledaren Jimmie Åkesson vill ge sken av finns samlar 45 procent. Det är mycket.

”För de borgerliga väljare som inte ser problem med om en M+KD-regering regerar på SD:s nåder, har KD-ledaren blivit den som klarast artikulerar deras åsikter, bättre än moderatledaren.”

Regeringen, med S på 28 procent och MP på fyra, samlar 32 procent. C med 8 och L med fyra samlar 12. Tillsammans för januariavtalets fyra partier blir det 44 procent, om MP och L på fyra procent vardera klarar riksdagens spärr.

Trion M, KD, SD är därmed större än januariavtalets kvartett. V, som erhåller tio procent i februari-Ipsos mot åtta månaden innan, finns dock också med i bilden. Med V har januariavtalets regeringsunderlag 54 procent.

Även om L och MP får under fyra procent skulle S, C och V, på 46 procent, vara större än M, KD och SD. Men bara med en procentenhet.

Regeringssidan och dess samarbetspartier har liten marginal och två av dem har det svårt nu.

MP har fått en utmanare i Partiet Vändpunkt. L vänder sig inåt i partiledarval. Partiet har dessutom en känd före detta EU-parlamentariker, Marit Paulsen, som tycker att en EU-parlamentariker från ett annat parti än det egna är bäst.

Robert SundbergSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons