Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

C, L och arbetsrätten

De mätningar som kommit efter att januariavtalet, JA, blev känt och det stod klart att det blir en regering med S och MP med stöd av C och L visar inga större förändringar av partiernas väljarstöd. Egentligen bara en.
Publicerad 27 januari 2019
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Centerpartiets partiledare Annie Lööf och Liberalernas partiledare Jan Björklund.
Centerpartiets partiledare Annie Lööf och Liberalernas partiledare Jan Björklund.Foto: Anders Wiklund/TT

Det är att L tappat många väljare. Jan Björklunds parti har förlorat tre tiondelar av det stöd det fick i valet. Det visar Svensk väljaropinion, en sammanställning av mätningar gjord av Sifo för Sveriges radio.

L fick i den, redovisad på söndagen, 3,9 procent. Det är under riksdagens spärr.

Annons

De väljare L har mist har gått till M. Men M har tappat väljare till SD. Så även M ligger med 18,9 procent under sitt valresultat, som var nästan en procentenhet högre.

SD ligger över sitt valresultat, men bara med 1,6 procentenhet i form av 19,1. Det tredje partiet i det konservativa block som Jimmie Åkesson brukar prata om, KD, ligger med 6,8 procent en halv procentenhet över sitt valresultat.

De tre partierna i oppositionen till höger har ökat i väljarstöd, men bara med 1,2 procentenhet till 44,8 procent.

För de fyra partierna bakom JA är det bekymmersamt att inte bara L är under riksdagens spärr utan även MP, med likaledes 3,9 procent. Språkrörens parti har dock bara tappat en tiondel av sitt väljarstöd sedan valet.

S är den stora vinnaren i svensk politik. Partiet noterar med 30,5 procent 2,2 procentenheter mer i stöd än i valet.

Statsminister Stefan Löfven har fått kritik för att den politik han i JA skrivit på för att genomföra är högerliggande, som försämrad arbetsrätt för löntagare, marknadshyror i nyproduktion och borttagande av värnskatten vilket gynnar höginkomsttagare.

Mycket av det som är med i JA ska utredas och förslag läggs om drygt två år. Av dem är arbetsrätten omtalad.

Det är C och L som drivit på för att den ska göras mer förmånlig för arbetsgivarsidan. Det talas om att turordningsreglerna ska ändras så att de som varit anställda lång tid lättare ska kunna sägas upp och att kompetens ska vara viktigare faktor för att få arbeta kvar. Detta för företag med 50 anställda eller färre.

”C och L vill gynna arbetsgivarna, företagare, med försämrad arbetsrätt för löntagare. Men det är få företagare som röstar på C eller L. De röstar främst på M och SD.”

C, som erhåller 7,5 procent och får lägre stöd än V på 8,0 procent, driver denna fråga hårt. C fick i valet 8,6 procent.

C och L vill gynna arbetsgivarna, företagare, med försämrad arbetsrätt för löntagare. Men det är få företagare som röstar på C eller L. De röstar främst på M och SD.

Annons

I Cs fall röstar en del jord- och skogsbrukare på C. De kan definieras som företagare. De flesta av dem driver dock sin verksamhet ensamma.

L har starkast stöd bland välutbildade, akademiker. I valet 2018 fick C högt stöd bland akademiker.

I SCB:s stora mätning i slutet av 2018 fick både C och L 12 procent bland akademikerfacket Sacos medlemmar. Stödet för vardera av C och L var som deras rikssnitt bland tjänstemännen i TCO.

Med att försämra arbetsrätten för anställda riskerar C och L att tappa de många väljare de har bland medlemmar i Saco och TCO. Samtidigt vinner de knappast några väljare bland företagare för de röstar främst på M eller SD och fortsätter göra det.

Robert SundbergSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons