Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

C, L och regeringslöftet

Talmansvalet blev indikator på hur det kommer att gå i regeringsbildningen. De fyra borgerliga partierna övergav sin praxis sedan 39 år att största partiet i största blocket tillsätter talman.
Publicerad 23 september 2018
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) under SVT:s valvaka.
Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) under SVT:s valvaka.Foto: Stina Stjernkvist/TT

De ville inte förhandla med riksdagens största parti, tillika största partiet i största blocket, Socialdemokraterna om en ny praxis, exempelvis att förhandla fram en talman oavsett vilket parti denne är ifrån.

De borgerliga partierna lanserade en kandidat till talman, Andreas Norlén (M).

Annons

Denne skulle dock inte bli vald om inte Sverigedemokraterna, SD, också röstar på honom eftersom de fyra borgerliga allianspartierna har färre ledamöter, 143, än de tre partierna i rödgröna blocket, 144.

I helgen meddelade SD att de röstar på Moderaternas kandidat till talman. SD skriver så: ”Moderaternas”, inte ”Alliansens” (talman), fastän Norlén är alla allianspartiers kandidat.

Om sverigedemokraten Björn Söder kommer att bli vald som andre vice talman är oklart.

Vänsterpartiet har nominerat Lotta Johnsson Fornarve (V) och kommer att rösta på henne. Det kommer även Miljöpartiet att göra, meddelade partiet i helgen. SD har 62 mandat. V och MP har 44.

För att Johnsson Fornarve ska väljas måste minst ytterligare 19 ledamöter rösta på henne. De kommer i så fall från S, som dock inte bestämt än hur de kommer att agera.

Om fler ledamöter, exempelvis från allianspartier, röstar på Söder måste fler än alla från V och MP och minst 19 från S rösta på Johnsson Fornarve i omröstningen för att få henne vald

SD har, likt allianspartierna, övergett praxis om att talmannen ska komma från största partiet i största blocket. Därmed finns inget som säger att andre vice talman ska komma från tredje största parti, SD.

Under måndagen vet vi hur det går med talmännen i riksdagen. Nästa steg är regeringsbildningen.

En obligatorisk omröstning om den sittande regeringen (statsminister) ska ske senast två veckor sedan riksdagen samlats (i år 24 september).

Allianspartierna vill ha den snabbt. De avser att rösta nej till Stefan Löfven (S) och hans regering. Det avser SD också.

Annons

När det skett kommer talmannen, Norlén som nu har partiers uttalanden om majoritet för att vara talman, att lägga förslag om ny regeringsbildare (statsminister). Mycket pekar på att talmannen utser Ulf Kristersson (M).

Om Centerpartiet och Liberalerna går med på det, genom att sätta sig i Kristerssons regering, kommer de att bryta mot sina löften innan valet om att inte sätta sig i en alliansregering om allianspartierna blir mindre än de tre rödgröna partierna.

Det är läget som uppstått i riksdagen nu med 144 rödgröna mandat mot 143 alliansmandat.

I alla frågor och för budgeten blir en sådan regering beroende av att SD röstar för regeringens förslag. Om SD lägger ned sina röster går de tre rödgröna partiernas förslag igenom.

Om några dagar så vet vi om C och L, Annie Lööf och Jan Björklund, sviker sina löften, sina väljare och allmänheten. De sviker dem om de bildar regering som är beroende av SD för att få igenom förslag.

Robert SundbergSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons