Dags för verkstad i politiken

Ledare Artikeln publicerades
Statsminister Stefan Löfven (S) presenterar de nya ministrarna. Från vänster Anna Hallberg, ny handelsminister, Ann Linde, ny utrikesminister, och Eva Nordmark, ny arbetsmarknadsminister. Foto: Henrik Montgomery / TT
Statsminister Stefan Löfven (S) presenterar de nya ministrarna. Från vänster Anna Hallberg, ny handelsminister, Ann Linde, ny utrikesminister, och Eva Nordmark, ny arbetsmarknadsminister. Foto: Henrik Montgomery / TT

Statsminister Stefan Löfvens regeringsförklaring är uttryck för viljan att hålla ihop det blocköverskridande samarbetet med Liberalerna och Centerpartiet. Det skall i sin tur skapa förutsättningen för att hålla ihop landet. Ett sprucket januariavtal innebär regeringskris.

Nyval under mandatperioden ligger inte i nationens intresse. Statsminister Löfven är ingen stor visionär i ett rörigt parlamentariskt läge. Men han är den ende möjlige statsministern denna mandatperiod. På tisdagen utnämnde han tre nya statsråd och alla är dugliga politiker även om Anna Hallberg som ny handelsminister är okänd.

Ann Linde var den givne nye utrikesministern efter Margot Wallström. Linde kommer fortsätta med samma feministiska utrikespolitik som Wallström införde 2014. Eva Nordmark från TCO som ny arbetsmarknadsminister är ett klokt val. Hon får den svåraste uppgiften som statsråd när Arbetsförmedlingen ska privatiseras.

Ingen kan tvivla på hennes kompetens när det gäller arbetsmarknadspolitik. Som fackföreningsledare kan hon matcha nyliberala politiker som centerns Martin Ådahl. Fackföreningsmannen Stefan Löfven behöver en minister vid sin sida som förstår sig på hur arbetsmarknadens parter fungerar.

Löfvens regeringsförklaring innehöll en nyhet om statliga servicekontor på fyra orter i glesbygden. I övrigt var den vanliga uppräkningen av utmaningar och reformer som är på väg.

Oppositionsledaren Ulf Kristersson, M, har bestämt sig för att regeringen är helt oduglig på att få bukt med våldet från mördargängen. Han efterlyser mindre snack och mer verkstad. Det ska han få.

Idag onsdag träffas sju riksdagspartiet (ej SD) i fortsatta samtal om hur gängvåldet ska stoppas. Både riksåklagaren och rikspolischefen är inbjudna. Vilka råd har de att ge inrikesminister Mikael Damberg, S och justitieminister Morgan Johansson, S?Riksåklagaren och rikspolischefen måste rimligen veta bäst vad som akut måste göras i kampen mot gängvåldet. Eller är det Ulf Kristersson som är den store experten i brottsbekämpning? Knappast.

Om en vecka presenterar finansminister Magdalena Andersson, S, höstbudgeten. Då är det politisk verkstad som kommer igång till skillnad från en viljeinriktning i en regeringsförklaring. De flesta bedömare och opinionsbildare som hördes på tisdagen var eniga om att januaripartierna kommer att hålla ihop mandatperioden ut.

För en s-ledd regering måste alltid kampen mot arbetslösheten och för generell välfärd prioriteras. Att liberala partier har drivit igenom slopandet av värnskatten får Socialdemokraterna och hela arbetarrörelsen lära sig att leva med. Nu gäller det att den plågade kommunsektorn kan klara av att värna vården, skolan och omsorgen. Statsbidragen måste öka till kommunerna och regionerna/landstingen.

Verkstadsarbetaren Löfven ska nu på allvar göra politisk verkstad.