Dags samlas för skolan

Ledare Artikeln publicerades
Tre utbildningsstatråd, Helene Hellmark Knutsson, Gustav Fridolin, Anna Ekström och skolkommissionens ordförande Jan-Eric Gustafsson vid torsdagens presskonferens i Rosenbad. Foto: Claudio Bresciani / TT
Tre utbildningsstatråd, Helene Hellmark Knutsson, Gustav Fridolin, Anna Ekström och skolkommissionens ordförande Jan-Eric Gustafsson vid torsdagens presskonferens i Rosenbad. Foto: Claudio Bresciani / TT

Utbildningsminister Gustav Fridolins, (MP), förhoppning om borgfred kring skolpolitiken kommer inte att infrias. Det var allt annat än partipolitiskt samförstånd som gällde på torsdagen efter att skolkommissionen lagt sitt förslag.

Senast Sverige hade en skolkommission var 1946 med Stellan Arvidsson, (S) som sekreterare. Det är på tiden att en ny skolkommission fått arbeta med en helhetsanalys av det svenska skolväsendets kvalitet.

Men innan kommissionen lade sitt slutbetänkade på över 470 sidor läckte ett förslag ut till media på onsdagen. Kommissionen öppnar för lottning när antalet sökande är fler än antalet platser på en skola. Dagens köande till skolor ökar segregationen. Det bekymrar inte de borgerliga skolideologerna.

Om regeringen väljer att stödja lottning får vi en konfliktfylld debatt i valrörelsen om svensk skolas framtid.

Den tidigare borgerlige utbildningsministern Jan Björklund, (L) var först ut på torsdagen med att såga det mesta i kommissionens betänkande. Han är gruvligt besviken och tycker i praktiken att betänkandet kan kastas i papperskorgen. I vart fall låter det så i retoriken.

De båda lärarfacken tycker tvärtom i sina kommentarer om skolkommissionens förslag. De har deltagit i kommissionens arbete. Johanna Jaara Åstrand, ordförande i Lärarförbundet skriver att förslagen i kommissionen har stötts och blötts och kompromissats. Den har hittat skarpa förslag för hur skolan ska bli bättre och mer jämlik.

Hon och även LR, Lärarnas Rikförbund (Åsa Fahlén) efterlyser en bred blocköverskridande överenskommelse om skolan. Det är en bedrift att kommissionen är så enig som den är. Nu är det politikerna som måste ta ansvar.

Det struntar Jan Björklund i. Han kallar slutbetänkandet för snömos. Gustav Fridolin, (MP) med Anna Ekström (S) samt Helen Hellmark Knutsson (S) kan inte bli överens med Jan Björklund, (L). Liberalerna ville inte vara med i försvarsöverenskommelsen och allt pekar på att Liberalerna inte heller vill ha en överenskommelse om skolan. Det gamla lärarpartiet har valt att komma på kollisionskurs med lärarkåren. Mycket märkligt.

Kommissionens ordförande, Jan-Eric Gustafsson har i en debattartikel på DN debatt formulerat en klok analys av skolkrisen i Sverige. Han representerar forskarsamhället i kommissionen. Slutbetänkandet går nu ut på remiss och förhoppningen är att vi ska se en likvärdig toppskola igen om tio år.

Sverige har inte råd med en skola som är medelmåttig och i kris år efter år, i mätning efter mätning. Det behövs mer statlig styrning av styrning. Här har många regeringar ett stort ansvar sedan 90-talskrisen.

Skolkommissionen har gjort ett bra jobb. Nu måste partierna samla ihop sig över blockgränsen.