De rödgröna är bäst för miljön

Ledare Artikeln publicerades

Det är viktigt för det framtida miljöarbetet att den rödgröna regeringen får fortsätta sitt arbete. En fördubbling av miljöbudgeten är bara en fingervisning på hur miljöfrågan har prioriterats upp ordentligt av vår regering.

Det är knäpptyst om miljöpolitiken i valrörelsen och i den offentliga debatten. Värmeböljor, smältande polarisar och världshav fulla med plast lyckas inte tränga igenom bruset. Anledningen till det är att oppositionen inte har någonting att komma med. Vi har aldrig haft en regering som skött miljöpolitiken lika väl som vår nuvarande och analytikerna i de andra partierna vet att det är lönlöst att lyfta fram frågan för att locka till sig väljare.

”Regeringen har gjort en väsentlig ambitionshöjning inom miljöpolitiken jämfört med den förra alliansregeringen”, skriver naturskyddsföreningen i sin rapport ”Naturen vinner mark”. Rapporten går igenom tre områden – klimat, biologisk mångfald och miljögifter.

Om vi ska klara av de enorma utmaningar som stundar för att lösa världens miljökris så krävs det modiga politiker som inte lyssnar på en argsint oljelobby istället för på forskning. Det går inte att vara kortsiktigt och ducka för obekväma förslag som kanske inte är vinnande i nästa opinionsundersökning, men helt avgörande för vår framtid.

Den rödgröna regeringen har gjort ordentliga satsningar på att skydda naturen och höjt anslagen för biologiskt mångfald med 91 procent. Man har skapat förutsättningar för att kraftigt minska utsläppen av växthusgaser som påverkar vårt klimat. Avgörande steg som krävs om nya generationer ska kunna leva på vår jord.

Arbetet är långt ifrån klart. Det är mycket oroväckande att högerpopulister, som springer oljebolagens ärende, vinner mark över hela världen och i Sverige så kan SD lägga en död hand över allt progressivt miljöarbete om de får inflytande. Den rödgröna regeringen är bäst för miljön och alla som engagerar sig för miljöfrågan borde värna om att de får fortsätta att regera.