Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Demokratin blir aldrig perfekt

I fredagens Sydöstran och BLT publicerade de båda tidningarnas ansvariga utgivare Mimmi Karlsson (BLT) och Anders Nilsson (Sydöstran) en gemensam artikel om vår svenska demokrati. Det är mycket ovanligt att två nyhetskonkurrerande dagstidningar och därtill med olika politiska tendenser på ledarsidorna förenas.
Publicerad 20 april 2018
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Demokratin måste vårdas av varje ny generation väljare. En liten ficka väntar på sin förälder som lägger i valsedlar bakom skärmen. Foto: Maja Suslin / SCANPIX
Demokratin måste vårdas av varje ny generation väljare. En liten ficka väntar på sin förälder som lägger i valsedlar bakom skärmen. Foto: Maja Suslin / SCANPIX

Är det en larmsignal om att vår demokrati som vi känner den är hotad? Det finns inget enkelt svar på den frågan. TV-profilen Jan Scherman (tidigare VD på TV 4) har gjort tre program för SVT med titeln Länge leve demokratin. Programmen finns att se på SVT Play och är klart sevärda.

Den gamle journalistiska grävaren Scherman har blivit lite mer ödmjuk på äldre dar. Politiken och journalistiken har i alla tider varit som två trätande syskon. Att politiker och journalister har olika uppdrag i demokratin är en självklarhet. Men samtidigt finns det en gemensam demokratisk värdegrund som alla demokrater och humanister har skyldighet att försvara.

Annons

När nazister tågar på gator och torg och ställer upp i val, när islamistisk terror slår till i centrala Stockholm, när en statsminister och en utrikesminister mördas, när fejkade nyheter sprids, när politiker och även journalister hotas till livet och personpåhoppen ersätter ett civiliserat samtal på Internet ställs frågan om vart demokratin är på väg.

Sverige står på tröskeln till en intensiv valrörelse. Vår demokrati firar i år 100 år. Det var sista krigsåret 1918 som besluten fattades om att införa allmän och lika rösträtt i Sverige. 1921 röstade kvinnorna för första gången. 1918 är ett märkesår som förvånande nog går ganska obemärkt förbi i år 2018. Annat var det 2005 när unionsupplösningen med Norge 1905 uppmärksammades eller 2009 när förlusten av Finland 1809 lyftes fram.

Är det något jubileum vi ska fira och värdesätta är det demokratiska genombrottet 1918. Publicisten och författaren Per T Ohlsson har skrivit en bok med titeln 1918. Jan Scherman avslutar sin programserie med att intervjua Olsson. Han säger att demokratin har sina svagheter. Vi människor har brister och därmed har också demokratin brister. Men historien visar också att politiska partier och system som utlovat utopier har antingen slutat med Gulag eller Auschwitz. Det är sant.

Vi har de politiker vi förtjänar. Vi kan välja andra politiker, andra förtroendemän utom Svenska Akademien som utser sina egna medlemmar så länge de inte själva hoppar av. Mänsklighetens historia är fyllt med krig, övergrepp och tyranni. 1900-talets första hälft var en lång katastrof.

Likväl var det samma tid vi fick de demokratiska genombrotten. Demokratin ska vårdas och inte föraktas i varje generation.

I nästa månad arrangeras öppna möten i Karlskrona om demokratins ställning och framtid med inbjudna opinionsbildare. Det sker 3 och 24 maj. BLT och Sydöstran tillsammans med företagen Paraply och Edgify i Karlskrona stöttar mötena. Det sker 100 år efter demokratiska genombrottet i Sverige.

Hans BülowSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons