Vi är fler rebeller som vaknat

Ledare Artikeln publicerades

Demokratin fick en käftsmäll, som i alla fall inga riktiga demokrater trodde var möjligt. Och trots den sjuka hettan i somras och i hela världen är klimatklockan nu ännu närmare tolv. Aningslösa väljare har fått högerspökena att tro på maktskifte. Men allt är inte som det verkar.

För medan Kristerssons gräns går vid regeringsförhandling, sätter Lööf den vid beroende. Och medan Ebba väntar i den mörka kulissen och tycker sig stärkt efter valnatten, är partiet inte mycket större än Björklunds. Som i alla fall än så länge resonerar som Lööf.

Men är det makt som gäller kan deras vänsternoja bli alibi för andra sorters samtal om poster och uppdrag. Och om det är illa nog med KD som minister för sjukvård eller jämställdhet, vilket det är, är det ändå ännu värre med ännu fler rasister i riksdagen.Lika möjligt är att vänsterns framgång kan sluta i en ökenvandring, i fyra år. Och att MP som blev minst och nästan raderades ut, ändå blir tyngre.

Till spekulationerna hör också snabbanalyser om väljarpromenaderna. Var det t ex pensionärerna som gick fel eller förstagångsväljarna, LO-medlemmarna, hela landsbygden, dom i storstan, eller mest männen? Eller var det medias valkompasser där frågorna avgjorde vem du var, inte du och svaren? Det osäkra nu, gäller inte bara hur landet ska ledas. För vilka ska gå i koalition i kommuner och dom nya regionerna?

Partierna har stängt in sig för att tänka och tolka siffror men media behöver nyheter och frågar till och med (S) om samarbete allra längst in i mörkret. Ett är i alla fall säkert, och dessutom tragiskt. En otäckt smutsig valrörelse gjorde inte folk mer medvetna. Istället sjönk anständigheten, och aningslösheten nådde katastrofnivån.

Vägen framåt är inte bara krokig. Den är sönderkörd och vägarbetet behöver tid. Men tro inte att KD-rebellen är den enda som vaknat. Ta betäckning inför framtiden, som någon sa, för vi ska fortsätta jaga er, sverigedemokrater. Statsministern heter fortfarande Stefan Löfvén.