Det är inte ett dugg svårt för folk att sluta äta kött

Ledare Artikeln publicerades

Fler än det troddes flyger inte lika mycket, eller inte alls. Så då är det ju bara att fortsätta. Med nästa stora skamkänsla. Som dessutom berör många fler.

När städerskan blev lokalvårdare tyckte vi ändringen var helt rätt. Och vi försöker komma ihåg att dagis blivit förskola och har snart också vant oss vid att alla tjänstemän är tjänstepersoner. Och tycker även dom förändringarna är helt rätt.

Av samma skäl kan vi inte byta ut ordet kött när vi menar köttkonsumtionen. Det blir inte helt rätt. När det klimatfarliga köttet kokas ner till några hälsovänliga maningar om att ändra kostvanor, blir det dessutom bara något lagom ofarligt att avstå. Därför irriterar det att också FN:s klimatpanel fegar ur och krånglar till det.

Ska vi lösa klimatkrisen kan vi inte hålla på och ta en massa hänsyn till det som är fel. Oavsett vilka som blir störda måste det klampas runt precis just där och i det som det faktiskt handlar om.

Och vi äter för mycket kött även i det här landet. Faktiskt betydligt mer än genomsnittet i världen och mer än genomsnittet i EU. Och hur fel är inte det när vi måste lösa klimatkrisen. Och hur förödande är det inte då om experter som behöver fortsätta säga det viktiga blivit rädda för att störa.

Det är inte ett dugg svårt för folk i detta land att sluta äta så förbaskat mycket kött. Det är nog den enklaste av alla tvingande attitydförändringar folk står inför. Och det finns ju alternativ. Som både ger bättre kostvanor och djur rätt till liv.

Men alla vet. Köttätandet kommer inte att minska pang bom. Och det blir inte fler köttfria skol- och personalluncher och dagens, just nu. Jordbruket och skogsbruket kommer inte heller att ändra sina vanor och metoder nu. Och matsvinnet kommer också att fortsätta.

En köttskatt däremot, skulle redan nu röra runt precis just där och i det som det faktiskt handlar om. Och alla vet. Köttindustrin behöver störas till snabb förändring. Liksom alla köttätare, som tycker dom kan fortsätta som vanligt.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.