En vecka kvar till besked

Ledare Artikeln publicerades
Infrastrukturminister Tomas Eneroth, S, gjorde blixtbesök i Olofström på tisdagen. En vecka återstår tills han ger besked om Sydostlänken. Foto: Anton Kyhlbäck
Infrastrukturminister Tomas Eneroth, S, gjorde blixtbesök i Olofström på tisdagen. En vecka återstår tills han ger besked om Sydostlänken. Foto: Anton Kyhlbäck

Om vi får tro infrastrukturminister Tomas Eneroth, S, kommer det besked om Sydostlänken nästa vecka. Regeringen sammanträder på torsdagar.

För varje gång Tomas Eneroth visar sig i Blekinge får han frågor om Socialdemokratiska vallöftet 2014 att bygga Sydostlänken.

På tisdagen gjorde Eneroth ett blixtbesök i Olofström och Karlshamn. När Sydöstran mötte honom tidigare i vår ville han inte svara på frågan om Sydostlänken. Det är begripligt att han inget säger innan regeringen beslutat om den långsiktiga infrastrukturpolitiken.

Statsrådet från Växjö vet att kartan ritats om i Sverige till Blekinges fördel. Självklart behövs en klimatvänlig järnväg mellan Älmhult och Ikea över Olofström och Volvo till hamnen i Karlshamn. Efter murens fall ligger Blekinge rätt vänt ut mot Östersjöhamnarna och kontinenten. Sydostlänken är av nationellt intresse.

Olofström och Blekinge är dominerat av socialdemokratiska kommunråd med ett undantag denna mandatperiod, Ronneby. Kommunalrådet i Olofström Sara Rudolfsson hade ett hjärtligt meningsutbyte med Tomas Eneroth på tisdagen.

”Självklart behövs en klimatvänlig järnväg mellan Älmhult och Ikea över Olofström och Volvo till hamnen i Karlshamn.”

Skulle han lämna ett nedslående besked om att bygga Sydostlänken om någon vecka blir det en våldsam svekdebatt i Blekinge. Det vet Eneroth. Hans besök ökar förväntningarna hos alla kommunalråden i länet.

I april när Blekinges socialdemokrater samlades till distriktskongress i Ronneby meddelade helt överraskande talaren från partistyrelsen (Lena Micko) att det blir ett positivt beslut om Sydostlänken. Lena Micko är ordförande i styrelsen för Sveriges kommuner och landsting, SKL.

Varför skulle hon stå i talarstolen inför hundratals s-ombud i Blekinge och tala osanning? Hon har kanaler in i regeringskansliet. Troligen användes Micko som budbärare från regeringen för att hålla s-ombuden på gott humör inför valet.

Den rödgröna regeringen storsatsar på att rusta upp och bygga ut järnvägen i landet. Den trafikpolitiske talespersonen hos Socialdemokraterna i valrörelsen 2014, Anders Ygeman lovade under närvaro av riksdagsledamoten Suzanne Svensson, S från Karlshamn och regionrådet Christina Mattisson, S, att Sydostlänken skall byggas denna mandatperiod.

Det är hög tid att leva upp till detta vallöfte nu.

Regeringen Persson lovade på sin tid att bygga ut E22 från Malmö till Norrköping. Men pengarna försvann för att Trollhättan och Saab skulle få en motorväg. Som bekant gick senare Saab i konkurs. Men det blev en bra väg mellan Göteborg och Trollhättan.

Skulle det inte bli ett positivt besked om Sydostlänken ”om någon vecka” är det fråga om ett politiskt hjärnsläpp. Sådant brukar inte ske när det är mindre än fyra månader kvar till valet.