Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Eneroth Blekinges bäste vän

Infrastrukturminister Tomas Eneroth, S, är Blekinges bäste vän i regeringen. På försommaren gav han besked i Olofström att Sydostlänken skall byggas. Tomas Eneroth levererar tunga beslut för bättre infrastruktur och det gäller även i sydöstra delen av landet.
Publicerad 6 september 2018
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
I juni gav infrastrukturminister Tomas Eneroth, S, beskedet att Sydostlänken mellan Olofström och Älmhult skall byggas. Till vänster på bilden regionrådet Christina Mattisson, S. På torsdagen besökte ministern Karlshamn och Karlskrona. Foto:Anton Kyhlbäck.
I juni gav infrastrukturminister Tomas Eneroth, S, beskedet att Sydostlänken mellan Olofström och Älmhult skall byggas. Till vänster på bilden regionrådet Christina Mattisson, S. På torsdagen besökte ministern Karlshamn och Karlskrona. Foto:Anton Kyhlbäck.

Ett statsråd som bor i Växjö har bättre förståelse för infrastrukturen i Blekinge. När han besöker Blekinge och Karlshamn och Karlskrona på torsdagen var det som socialdemokratisk valarbetare i första hand.

Han vill fortsätta att satsa på kommunikationerna även i nästa s-ledda regering. Inom kort ska han hantera ett överklagande från ”bondeupproret” i östra länsdelen som inte vill ha den nya sträckningen av E22 över jordbruksmark. Tomas Eneroth får inte kommentera överklagandet. Att dra fram nya vägar innebär ofta att människor överklagar.

Annons

720 miljoner kronor finns anslagna för den nya vägsträckan. Det finns en stor politisk samsyn om investeringen i länet. Frågan finns inte med i valrörelsen. Blekinge behöver en modernare väg genom hela länet för att kunna fortsätta att växa. När infrastrukturministern kommer till Blekinge vet han precis vad alla beslutsfattare i länet tycker.

När Sydöstran får ett kortare samtal med den strängt upptagne ministern får han frågan om statsminister Stefan Löfven, S, har någon chans att bryta blockpolitiken efter valet. Allt pekar på ett otydligt valresultat på söndag. Alla med politiska insikter och erfarenheter vet att det alltid är skillnad på politikers svar före ett val och efter ett val. Efter ett val skall Sverige styras. Det största och mest regeringsbärande partiet är redo att i samarbete över blockgränsen ta ansvar för Sverige.

När det återstår några dagar till valdagen har valtemperaturen ökat. I Blekinge dyker det upp nyheter om hur Sverigedemokrater och Moderater/KD samarbetar med varandra (Sölvesborg och Karlshamn). Det är mycket som står på spel på söndag. KD som under hela mandatperioden legat under riksdagsspärren har lyft tack vare en partiledare med en hårdare retorik. Ebba Busch Thor har en aggressivare framtoning än den blide Alf Svensson hade på sin tid.

Partiet är sprunget ur Pingströrelsen på 60-talet. Partiets medlemmar har starkt engagemang för flyktingar och andra som behöver stöd och hjälp av samhället. Med de starkare nationalistiska vindarna från höger kom beskedet på torsdagen att Charlie Weimers, kanslichef hos Kristdemokraternas parlamentariker Lars Adaktusson, gått in i Sverigedemokraterna. Charlie Weimers var mellan åren 2008 och 2011 ungdomsförbundet KDU:s ordförande.

Med omedelbar verkan slängs Weimers ut ur KD. Ebba Busch Thor försöker naturligtvis tona ned betydelsen av partibytet. Men avhoppet kastar också skuggor över henne. KD räknas idag till den kristna högern. Det viktigaste för högern i Sverige är att få bort Stefan Löfven som statsminister. Vad som händer sedan är höljt i dunkel.

Hans BülowSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons