Ett ohållbart mode med trasiga jeans

Ledare Artikeln publicerades

Vi har alla sett dem på gator och torg, människor som går i trasiga jeans. Detta mode, att ha byxor med sönderslitna hål och revor både på lår och knän. Jeans som ser ut att ha hängt med i hundra år och tusen tvättar.

Det värsta är att de är förstörda redan när de kommer från fabriken och priset är till och med dyrare än för hela byxor. Att tillverka jeans är en industri som sysselsätter många människor runt om i världen. Arbetare i klädfabrikerna har oftast låga löner, arbetsdagarna är långa under svåra förhållanden och arbetet är otryggt och osäkert.

Även om modeföretagen säger att de anställda har bra lön och goda villkor är det inte alltid det stämmer. Jeansen kan vara tillverkade av unga sömmerskor i Bangladesh eller Kina som sitter och syr byxor hela dagarna i mörka och trånga fabriker. Arbetare som sliter och gnor under mycket hård press och som säkert har en yrkesstolthet likt alla andra som arbetar med jobb som kräver kunnighet.

När arbetsdagen äntligen är slut kan de känna sig tillfreds över att ha fått alla sömmarna på plats. Knapphålen snygga, storlekarna rätt och att fickorna sitter där de ska. Men frågan är hur sömmerskorna mår när de får veta sanningen om vad som händer med deras nya byxor.

För så fort jeansen lämnar fabriken kan de fraktas vidare till nästa fabrik där andra arbetare bleker, skär, klipper och sliter sönder dem med verktyg. Bara för att säljas till rikare folk. Konstigt, men det finns de som betalar ett högt pris för förstörda byxor. Klädkedjorna tjänar massor med pengar och arbetarna i Bangladesh får lite betalt för jobbet.

Det är svettiga jobb på besprutade bomullsfält, slitet i textilfabriken och vid symaskinerna. Västvärlden utnyttjar arbetskraft i länder med fattigdom och förstör dessutom deras miljö. Detta är inte hållbart. Låt jeansen åtminstone förbli hela.

Till sist… går det åt 10 000 liter vatten för att få fram bomull till ett enda par jeans. I samma värld som 2,1 miljarder människor saknar tillgång till rent vatten.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.