Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ett polariserat Spanien

Det var val för ett halvår sedan i Spanien, 28 april. Nu, söndag 10 november, är det val igen.
Publicerad 9 november 2019
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Spaniens premiärminister Pedro Sánchez.
Spaniens premiärminister Pedro Sánchez.Foto: Emilio Morenatti

Spanien har nästan 47 miljoner invånare. Demokratin återinförandes efter att diktatorn i 40 år, Francisco Franco, dog 1975. Han tog makten i inbördeskriget på 30-talet, som skördade en halv miljon dödsoffer.

Sedan början av 80-talet har det varit ett tvåpartisystem mellan socialdemokratiska PSOE och borgerliga PP. Tvåpartisystemet har dock skakats om i senaste valen.

Annons

Till vänster har socialdemokratiska PSOE fått en utmanare i vänsterpartiet Podemos, som fick drygt en femtedel av rösterna och parlamentsplatserna i valet för tre år sedan, och 14 procent i väljarstöd i april.

Borgerliga PP har fått en utmanare i ett liberalt parti, Ciudadanos. Det fick 16 procent av rösterna i våras.

Framgångar för Podemos och Ciudadanos gick under några år ut över PSOE respektive PP. Spanien har nu ett splittrat, polariserat partisystem. Det gör det svårt att bilda regeringar.

I val i Europa har de senaste åren partier som är högerpopulistiska och främlingsfientliga haft framgångar. Det har skett även i Spanien. I parlamentsvalet i våras fick nybildade Vox tio procent av rösterna och 24 mandat av 350 (sju procent).

Högerpartiet Vox, lett av Santiago Abascal, har väckt uppmärksamhet även inför valet nu i november. Partiet har goda opinionssiffror, runt 13 procent.

Den socialdemokratiska regeringen har dock stramat åt migrationspolitiken. Men Vox är också ett nationalistiskt parti, utöver invandringsnegativt, och har kunnat profilera sig på att vara motståndare till att tillåta regioner, som Katalonien, ha självstyre.

Vox är antifeministiskt, emot abort och emot muslimsk invandring, för att ta några till frågor. Partiet vill ha en stark statsmakt på nationell, central nivå. Till Vox har en del politiker som förut representerat PP gått. Det är främst från PP Vox vunnit väljare.

PP, lett av Pablo Casado, har rört sig åt höger. PP har också ökat sedan valet i våras. Det har skett på liberala Ciudadanos bekostnad.

Ciudadanos, lett av Albert Rivera, har haft en vacklande hållning mot PSOE och dess regering och ömsom närmat sig den, ömsom varit kritisk. Borgerliga väljare verkar ha gått från Ciudadanos till PP samt från PP till Vox.

PSOE, i regeringsställning i minoritet, ligger ett par procentenheter under sina 29 procent i vårvalet. Valsystemet gynnar dock det största partiet, som är PSOE.

Annons

Partiet fick i valet i våras 35 procent av mandaten, mer än röstestödet. Premiärminister Pedro Sánchez har god chans att få fortsätta regera.

Podemos, partiet till vänster, lett av Pablo Inglesias, fick runt 20 procent i valen 2015 och 2016. Men Podemos har lägre stöd nu, runt 13 procent.

PP ligger i mätningarna på runt 20 procent, mot 17 i vårvalet. Ciudadanos ligger på nio procent, mot 16 i vårvalet.

Det kan bli svårt att bilda en regering med alla tre partierna Ciudadanos, PP och Vox som underlag, om de erhåller majoritet. Den politiska skillnaden mellan Ciudadanos och Vox är ganska stor.

Robert SundbergSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons