Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

EU går från kris till kris

Publicerad 25 mars 2019
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Tidigare migrationsminister Heléne Fritzon (S) är Socialdemokraternas toppnamn till Europaparlamentsvalet. Foto: Henrik Montgomery / TT
Tidigare migrationsminister Heléne Fritzon (S) är Socialdemokraternas toppnamn till Europaparlamentsvalet. Foto: Henrik Montgomery / TT

Kommer Brexitröran i Storbritannien gynna valdeltagandet i Europaralamentsvalet i maj? Kanske, kanske inte. I vart fall finns det inget riksdagsparti som driver kravet på svenskt utträde ur EU längre.

Det som hänt och händer i Storbritannien förskräcker. Över en miljon britter demonstrerade i veckoslutet för en andra folkomröstning. Och kanske det landar det där till slut. Den brittiska parlamentarismen har denna vinter visat upp en enastående oförmåga i politisk a beslut.

Annons

Den konservativa premiärminister Theresa May har varit helt oduglig att skapa en majoritet för ett utträdesavtal. På måndagen hördes spekulationer om att hon tvingas avgå. Det brittiska folket är utmattat av brexitröran. Den här veckan ska enligt mediauppgifter vara en avgörande vecka för hur Storbritannien lämnar EU, utan avtal eller med avtal.

Om britterna fortsätter att krångla riskerar landet dessutom att tvingas välja parlamentariker till Europaparlamentet i maj. Det är en fullständigt befängd tanke. Men den går inte att helt utesluta. Så tilltrasslad är brexitprocessen just nu.

Här hemma i Sverige kommer snart valrörelsen igång på allvar. Socialdemokraternas partikongress i Örebro i veckoslutet avslutades med en valupptakt med toppkandidaterna Helen Fritzon (tidigare migrationsminister) och LO:s kandidat Johan Danielsson.

Den väljare som känner obehag över den växande högerpopulismen, extremismen och nationalismen i Europa kan med fördel rösta på S. Partiet driver hårt frågan mot extremismen. Det är en blocköverskridande gemensam fråga för alla som vill värna ett demokratiskt och progressivt Europa. Ett Europa där bland annat Ungern ställs i skamvrån.

Sveriges mest EU-vänliga parti, Liberalerna riskerar att åka ur parlamentet. Just nu har man ingen toppkandidat efter att den tidigare toppkandidaten Cecilia Wikström blev avsatt av partiledningen. Liberalerna har dessutom en avgående partiledare när EU-valrörelsen drar igång.

En svensk liberal parlamentariker som utmärkt sig genom åren var Marit Paulsen. Hennes engagemang för djurens rättigheter väckte respekt. Hon tänker inte själv röst på sitt parti i årets val utan på centern. Det ser i sanning illa ut för L inför Europavalet.

Svenskarnas intresse för Europavalen har alltid varit svalt sedan vi kom med i unionen 1995, sex år efter murens fall. Valdeltagandet ligger runt 50 procent.

Makthavarna i Bryssel ligger långt bort, få vet vad de svenska parlamentarikerna heter. När ett enat och kraftfullt EU behövdes under flyktingströmmarna 2015 fanns det inte. EU misslyckades totalt med uppgiften att samordna det stora flyktingmottagandet.

Några länder med Tyskland och Sverige i spetsen fick ta emot oproportionerligt många flyktingar medan de flesta andra EU-länders regeringar styrdes av egna nationalistiska intressen.

Den allmänna svenska EU-skeptiska attityden är fullt begriplig. EU går från kris till kris. Men EU är bättre än inget EU alls. Att röstskolka är ingen lösning.

Hans BülowSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons