Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Europavännen Löfven i Bryssel

Nästa månad är det val till Europaparlamentet. Det finns förhoppningar om att valdeltagandet skall öka. Svenskarna har blivit mer sympatiskt inställda till unionen. Valkampanjen har ännu inte startat.
Publicerad 3 april 2019
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Stefan Löfven talade om EU:s framtid på onsdagen i Bryssel (Europaparlamentet). Foto: Francisco Seco/AP
Stefan Löfven talade om EU:s framtid på onsdagen i Bryssel (Europaparlamentet). Foto: Francisco Seco/AP

Nästan allt som handlar om EU i mediarapporteringen har gällt Brexit. Den brittiska regeringen är inte överens, det brittiska parlamentet är heller inte överens. Det brittiska politiska systemet är dysfunktionellt. På 70-talet fanns den ekonomiska engelska sjukan. I dag finns engelska politiska odugligheten.

Det är tragiskt för det brittiska folket och även för folken i EU. I Sverige finns det inte längre något parti från höger till vänster som kräver ett Swexit. Den svenska regeringen håller ihop i Europapolitiken och på onsdagen höll statsminister Stefan Löfven, S, tal inför Europaparlamentet i Bryssel.

Annons

Det var en sann europavän som talade. Och det var också en internationalist och demokratisk socialist som talade.

Stefan Löfven fick applåder då och då. Han hyllade EU:s grundläggande värderingar. Och han lyfte fram kända svenskar utomlands som skapat en bra Sverigebild; Abba, Zlatan, Spotify och nu senast Greta Thunberg. Som internationalist kunde han också ha nämnt Olof Palme och Hjalmar Branting.

Sverige står för ett öppet, demokratiskt, socialt hållbart och humanistiskt/mänskligt EU. De pålästa och seriösa Europaparlamentarikerna värdesätter Sveriges insatser för ett EU som tar solidariskt ansvar för att ta emot flyktingar, ett EU som tar ansvar för klimatet, som sätter vanliga människors behov före marknadens behov.

Vi ska inte konkurrera med lägsta löner utan med höga löner och bra kvalité på varor och tjänster. Den svenska modellen med kollektivavtal är vägledande för de progressiva krafterna.

Tyvärr är det inte socialdemokratiska eller socialliberala värderingar som präglar EU-debatten runt om i Europa. Det är högernationalistiska, populistiska partier som provocerar och utmanar.

Stefan Löfven gjorde rätt i att hylla Greta Thunberg som dragit igång en internationell ungdomsrörelse för att världens regeringar ska leva upp till målen i Parisavtalet för att undvika en klimatkatastrof. Det finns gnällspikar i Sverige som uppmanar ungdomarna att sluta skolstrejka för klimatet och hellre gå i skolan.

Tvärtom ska alla vuxna människor välkomna unga människors engagemang för sin egen framtid. Greta Thunberg och hennes vänner klarar säkert sin skolgång ändå. Våra ungdomar har rätt att ställa krav på dagens beslutsfattare. De har rätt att drömma om en bättre framtid.

I debatten efter Löfvens tal värdesatte den lettiske EU-kommissionären Valdis Dombrovskis Sverige som landet ”lagom.” Vår Europapolitik präglas av moderation och kompromissträvan.

Det behövs fler lagom-politiker i Europa som står upp mot alla extremister och inskränkta nationalister. Extremism och nationalism har lett till två världskrig på vår kontinent.

Hans BülowSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons