Fler studenter till Blekinge – men svårt få bostad

Ledare Artikeln publicerades

Nu i veckan kom beskedet som många väntat på, om man blivit antagen till utbildningen som man sökte på högskolan eller universitetet. Till höstens utbildningar var det många som sökte, 360 152 personer som vill börja studera.

Är man lyckligt lottad och kommit in på sin drömutbildning börjar nu den svåra jakten, att hitta en bostad. Problemet är att det bara finns runt 97 000 studentbostäder i landets utbildningsorter.

I många av dessa städer är tillgången på bostäder för studenter en lika stor brist varje år när det är terminsstart. Det kan inte vara meningen att någon ska behöva ge upp en eftertraktad studieplats bara för att det är helt omöjligt att hitta tak över huvudet. Men dessvärre måste flyttlasset ibland gå tillbaka hem igen när detta inte går att lösa. Ungdomars studiedrömmar krossas. I Växjö är det värst, där får man vänta i 156 veckor på en studentbostad. Den tiden kan vara lika lång som hela utbildningen.

Bostadsbristen på många högskoleorter blir bara värre för varje år. Antalet studenter ökar och det saknas minst 17 000 studentbostäder i landet. Politiker har gett löften om att bygga fler, men det tar tid och planerna genomförs inte snabbt nog. Förlitar de sig på att ungdomar kan bo kvar hemma hos föräldrarna? Inte hur länge som helst.

Den kötid som krävs för att kunna få en egen bostad är oändligt lång och hyrorna alldeles för höga. Därför tvingas var fjärde ung vuxen ofrivilligt bo kvar hemma hos sina föräldrar en allt längre tid bara för att det är så omöjligt och svårt att få en lägenhet. Hela 213 000 unga skulle genast vilja flytta hemifrån om det gick.

Det behöver byggas många fler enkla, små och billiga bostäder för ungdomar så de kan starta sina liv och bli vuxna, självständiga människor.

Till sist… har Blekinge tekniska högskola fler sökande nu till hösten än förra året. Men Sveriges förenade studentkårer har rödlistat Karlskrona för att det är så omöjligt att hitta bostad. Alla som har ett rum över, hyr ut det till en student i höst!