Förbannade poliser behövs i kampen mot gängen

Ledare Artikeln publicerades
Stefan Sintéus, polismästare Malmö, Carina Persson, regionpolischef Syd, och Erik Jansåker, lokalpolisområdeschef för Malmö söder, under polisens pressträff i Malmö på torsdagen efter explosionen utanför polishuset på Rosengård. Foto: Johan Nilsson / TT
Stefan Sintéus, polismästare Malmö, Carina Persson, regionpolischef Syd, och Erik Jansåker, lokalpolisområdeschef för Malmö söder, under polisens pressträff i Malmö på torsdagen efter explosionen utanför polishuset på Rosengård. Foto: Johan Nilsson / TT

Är förbannade poliser bra poliser? Låt oss tro det. På onsdagskvällen sprängdes en laddning strax utanför polishuset i Malmöförorten Rosengård. På torsdagsmorgonen säger lokalpolisområdeschefen Erik Jansåker att personalen är förbannad.

Vid lunchtid samma dag som laddningen sprängdes avslutade riksdagens första partiledardebatt. Där diskuterades hårdare tag mot de kriminella gäng som plågar människor i och kring våra större städer.

Polisen i Malmö grep snabbt två misstänkta för sprängdådet utanför polishuset i Rosengård natten till torsdagen. Det vittnar om en polis som slår tillbaka med effektivitet. Carina Persson, polischef i region Syd säger till nyhetsbyrån TT att attacken har skapat en beslutsamhet bland poliserna i Malmö om att sätta åt de kriminella gängen. Det behövs.

Att attackera poliser är ytterst en attack på hela samhället. Vi vill leva i en rättssamhället där alla kan leva i trygghet i bostadsområden och på alla andra ställen i samhället. På onsdagen skapade statsminister Stefan Löfven, S, förvirring när han kunde tänka sig sätta in militär för att hjälpa polisen om det blir nödvändigt.

Löfven förtydligade sig på torsdagen att det är inte tal om att sätta in militär mot de kriminella gängen. Bättre är att allmänheten hjälper polisen att gripa misstänka våldsverkare.

Stefan Löfven framhåller att regeringen kommer ge allt stöd åt polisen i deras kamp mot det upptrappade livsfarliga gängvåldet. Det svenska samhället kan aldrig ge efter för kriminella gäng och extremister att mörda och spränga i syfte att skrämma befolkningen. Hellre då att poliser blir mer arga och bestämda att nu får det vara nog. Politiken har deklarerat att det blir tuffare tag mot de som angriper blåljuspersonal. Flera lagar är på väg som signalerar hårdare tag.

Även om våldsupptrappning är bedrövlig finns det positiva tecken på att de kriminella gängen känner sig alltmer trängda. Det är därför de i frustration slänger sprängladdningar mot polishus och polisbilar. Än så länge har ingen polis omkommit. Att en civilperson dött av en handgranat i en Stockholmsförort är naturligtvis en fruktansvärd händelse.

Det har trots allt blivit jobbigare att vara kriminell i Sverige. Det konstaterar Brå-forskaren Daniel Vesterhav i en TT-intervju. Människor måste våga vittna när de ser något misstänksamt i de områden där kriminella gäng härjar.

Att unga människor dras in i kriminalitet är ett stort misslyckande som alla politiker har att lära av. Ungdomar måste få hjälp och stöd för att klara skolan och sedan snabbt få chans till jobb och egen försörjning. Integrationen av unga människor med invandrarbakgrund är fylld av tillkortakommanden.

Polisen har sin viktiga uppgift, skolan likaså. Det krävs en bred offensiv av politiken för att få bukt med de kriminella gängen. Närmast en nationell samling.