Fortsätt betala med kontanter

Ledare Artikeln publicerades

Nyheterna handlar om att vi nu måste byta till vinterdäck. Regeln för djupet i mönstret är att det ska vara tre mm och det kan man mäta med en femkrona. Men nu, säger reportern, är problemet att vi sällan har en femkrona och då får vi mäta djupet med svavlet på en tändsticka.

I dagens samhälle använder människor alltmer sällan sedlar och mynt. Inom några år förutspås det att kontanter är på väg att försvinna helt. Och detta har hänt utan att folk egentligen har hängt med på att det har skett. Allt färre väljer att betala kontant. Det märks att det inte längre är några köer för att ta ut sedlar i bankomaterna på stan.

Och allt fler affärer har en skylt vid kassan som upplyser att de endast tar kortbetalning, inga kontanter tack. Handeln anser att det är så mycket enklare och säkrare att ta betalt med kort och swish eller telefonbanken. Detta kan vara ett problem för många äldre som är vana vid kontanter.

Vi får ett kontantlöst Sverige inom bara några år. Men det har sin baksida. Samhället är sårbart om det blir strömavbrott eller tekniska fel på det digitala nätet. Då förlorar vi alla möjligheter att handla om vi inte har sedlar i plånboken.

Riksbankschefen Stefan Ingves har under hösten lämnat in ett förslag till Riksdagen om att tvinga viktiga inrättningar som apotek och bensinstationer att ta emot kontanter. Och att banker i hela landet ska kunna tillhandahålla och ta emot hederliga pengar. Men det kommer att kosta, vi får betala en slant för att få kontanter så vi kan betala när det krisar.

Vi är många som vill kunna fortsätta att handla med kontanter men vi väljer ändå bort att göra det. Därför har det gått så snabbt och möjligheten har försvunnit i många affärer. Vi tvingas gå mot ett kontantlöst samhälle om vi inte ser till att betala mer med sedlar och mynt. Barn som växer upp idag har knappast sett hur pengar ser ut. De får sin veckopeng insatt på sitt bankkort.

Till sist… har forskare kommit fram till att Sverige i praktiken kommer att vara helt kontantfritt den 24 mars 2023.