”Från knark till nappflaskor i SVT”

Ledare Artikeln publicerades

Igår tittade jag på det första avsnittet av SVT:s nya serie ”Aldrig backa”. Den handlar om en mammagrupp som träffas med sina barn och pratar om livet som mamma. Det skulle egentligen kunna vara vilken mammagrupp som helst, men det är det inte.

Dessa mammor kommer direkt ur missbruk, våld, droger och ett allmänt trassligt liv. Det är en speciell grupp i KRIS (Kriminellas revansch i samhället) regi som försöker att stötta blivande eller nyblivna mammor att leva ett drogfritt liv. Tre mammor bär på en ryggsäck tyngre än vad många av oss tvingas bära på under en hel livstid.

Samtliga är fast beslutna om att förändra sina liv men de är mycket väl medvetna om att deras beroende för alltid kommer att förfölja dem. De berättar öppet om hur deras vardag såg ut innan de fick barn. Det är lika mycket ett porträtt av livet på samhällets baksida som en helt ljuvlig skildring av en moders kärlek till sitt barn.

Det är svårt att överhuvudtaget förstå utsattheten som det innebär att inte ha något hem och att ständigt leva i en jakt på pengar och knark. Att aldrig kunna slappna av. Att alltid behöva vara på sin vakt.

Det enda jag vet är att jag beundrar dessa mammor något enormt. Att vara ansvarig för ett litet barn när man knappt kunnat ta ansvar för sig själv är en prestation. Jag hoppas innerligt, för deras och deras barn skull, att de orkar stå emot när återfallet kommer och knackar på dörren.

Statistiken är tyvärr inte på deras sida. Återfall är vanligt förekommande och från en dag till en annan kan hela deras liv raseras. Det är så lätt att avfärda människor med beroende men ingen av oss kan egentligen veta vad någon annan bär på för historia.

Jag tänker ofta på att inte döma människor med drogproblem. Jag kanske har fått bättre förutsättningar i livet men jag är inte ett dugg bättre än dem. Alla kämpar med sitt och vem är jag att uttala mig om andras problem.