Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Frustration i riksdagen

Vi har fått tillbaka de gamla moderaterna. Det går att känna igen dem igen. Moderatledaren Ulf Kristersson går ut offensivt med krav på mer lag och ordning och hårdare tag mot de kriminella gängen.
Publicerad 12 juni 2019
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Oppositionsledaren Ulf Kristersson, M,  attackerade statsminister Stefan Löfven, S, för slapp kriminalpolitik på onsdagen. Foto: Claudio Bresciani / TT
Oppositionsledaren Ulf Kristersson, M, attackerade statsminister Stefan Löfven, S, för slapp kriminalpolitik på onsdagen. Foto: Claudio Bresciani / TT

Han förfasar sig liksom alla partiledare över alla dödsskjutningar och sprängningar. Nu senast i Malmö och Linköping.

När riksdagens samlades till partiledardebatt på onsdagen ville han gärna sätta dagordningen för debatten. Men han nådde inte ända fram. Ingen hakade på moderatledarens budskap att Stefan Löfvens regering tappat kontrollen över kriminaliteten i våra storstäder.

Annons

De flesta svenska vet att regeringen storsatsar på polisen som fått mer pengar än polisledningen begärt. Statsminister Stefan Löfven, S, berättar att fängelserna köper våningssängar för att få plats med fler fängelsekunder. Han liksom alla andra partiledare tycker att de kriminella ska bort från gator och torg och sitta bakom galler.

I sak är samsynen om gängkriminaliteten stor. Ulf Kristerssons, M, krav på mer handling mot kriminaliteten luktar ministerstyre. Ska justitieminister Morgan Johanson, S, själv lägga sig i hur polisen sköter sitt arbete?

Kristersson tycker sannolikt att det daltas för mycket med buset. Att statsministern vill kombinera hårdare lagar och fler poliser med satsningar på skola och fritidsgårdar avvisar moderatledaren.

Det finns en frustration bland både väljare och politiker att inte våldsspiralen tycks brytas. Polisen själv säger att det blivit lugnare på senare tid. Men svenskarna får lita på att polisen har och får de resurser de behöver utan att gangsters ska ta över delar av våra storstäders förorter.

Det är gangsters som är fullständigt hänsynslösa mot helt oskyldiga människor som råkar befinna sig på fel plats vid fel tid.

En annan fråga som fick riksdagens partiledardebatt att hetta till var abortfrågan. KD-ledaren Ebba Busch Thor blev pressad från alla håll om partiets syn på aborträtten. När hon blir pressad i denna för partiet känsliga fråga blir hon arg och tycker partiledarkollegorna agerar ovärdigt.

Hon vet att Lars Adaktusson ställt till det för KD med DN:s avslöjande strax före EP-valet att han konsekvent röstat mot aborter i Europaparlamentet. Hans tystnad efter avslöjandet har heller inte imponerat. Det duger inte med att säga att KD tycker abortfrågan inte hör hemma i EU. KD:s uppgång i opinionen har brutits.

Stefan Löfvens problem i debatterna är att försvara Januariavtalet med L och C . Han ska samtidigt attackera högerns förslag på stora skattesänkningar när han själv tvingats acceptera att värnskatten tagits bort. Varken Lööf, C, eller Björklund, L, gick upp och försvarade värdet av att ta bort värnskatten.

Svensk politik har blivit mer komplicerad. Annie Lööf, C och Jan Björklund, L, attackeras från höger för sitt svek mot Alliansen. S och MP attackeras från vänster (V, LO och SSU) för svek mot sina egna rödgröna ideal.

Det finns spänningar inom partierna och mellan partierna. Kommer Januariavtalet att hålla mandatperioden ut? Knappast.

Annons

Partiledardebatten avslutades trots allt i en god stämning när Jan Björklund, L, blev avtackad och uppskattad av kollegorna. Han är en skicklig och slagfärdig debattör. Han är ofta debattens salt. Men han lämnar snart ett liberal parti i fritt fall.

Hans BülowSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons