Fyra glada vallokomotiv

Ledare Artikeln publicerades
Fyra glada socialdemokratiska regeringsledamöter är från och med nu också vallokomotiv; Peter Hultqvist, Magdalena Andersson, Stefan Löfven och Margot Wallström. Foto: Jessica Gow / TT
Fyra glada socialdemokratiska regeringsledamöter är från och med nu också vallokomotiv; Peter Hultqvist, Magdalena Andersson, Stefan Löfven och Margot Wallström. Foto: Jessica Gow / TT

Här står fyra vallokomotiv för det regeringsbärande partiet i Sverige. Ingen kan betvivla den samlade politiska erfarenheten hos kvartetten. Jämställdheten är bra. Två manliga statsråd och två kvinnliga statsråd.

Även om Sydöstran inte vill ta bort någon av de fyra finns det en brist i laguppställningen. Socialdemokratin är och ska vara mer än etniska svenskar i mogen ålder.

Statsministern tillika partiledaren och tidigare svetsaren Stefan Löfven hade behövt en förstärkning av laget. Den förstärkningen är civilminister Ardalan Shekarabi. Han är uppvuxen i Iran och kom hit som ung flykting. Han är idag en av regeringens mest drivna debattörer i den heta frågan om vinster i välfärden.

Shekarabi har också framgångsrikt duellerat med SD-ledaren Jimmie Åkesson. Slösa inte bort den politiska begåvningen, Stefan Löfven!

Försvarsminister Peter Hultqvist har återupprättat förtroendet för Sveriges försvar – inte minst i försvarslänet Blekinge med marinbas och flygflottilj. Försvars- och säkerhetspolitiken är inget särintresse utan ett nationellt intresse.

Margot Wallström har som framgångsrik utrikesminister fört in Sverige i FN:s säkerhetsråd. Hennes feministiska utrikespolitik har tillfört ett nytt perspektiv i utrikespolitiken. När det mesta går åt helvete i Mellanöstern har hon en roll att spela i konflikten mellan Palestina och Israel. Hon är mer populär i Palestina än i Israel.

Magdalena Andersson är en finansminister som lyckas att både gasa och bromsa i finanspolitiken. Sverige har idag mycket starka statsfinanser. Sällan har en regering investerat så mycket som den sittande gör. Magdalena Andersson lyckas samtidigt stå emot överbudspolitikens frestelser.

Men tyvärr har inte denna samlade regeringsduglighet gett avtryck i opinionsundersökningarna. Tre månader före valet är det rejäl uppförsbacke för regeringen Löfven. Han själv har rört till det i olika frågor – inte minst i migrationspolitiken. Men han gör rätt som gör årets val till en folkomröstning om välfärden.

I början på denna röriga mandatperiod var han beredd att snabbt utlysa nyval. Men det blev en Decemberöverenskommelse som borgarna sedan sprang ifrån. Med ommöbleringar i regeringen ifjol undvek han att utlysa nyval igen. Löfven har blivit skickligare på det politiska hantverket. Rader med blocköverskridande överenskommelser har slutits under hans ledarskap.

Han har dessutom fortsatt att räcka ut händer över blockgränsen till Liberalerna och Centerpartiet. Men de borgerliga partierna slår vakt om blockpolitiken. När centerledaren Annie Lööf plötsligt räcker ut en hand till Stefan Löfven i en debattartikel i DN på fredagen blir det ingen reaktion.

Media reagerar inte alls. De fyra socialdemokratiska vallokomotiven har större intresse hos media än Lööfs inviter till samarbete med Socialdemokraterna. Det lovar gott när S snart går in i valspurten. Egentligen borde Löfven sagt något på fredagen om det är en samarbetsregering han leder.