Gärna folkomröstning om välfärden

Ledare Artikeln publicerades
Statsminister Stefan Löfven, S, tog debatten med SD-ledaren Jimmie Åkesson, SD på onsdagen i riksdagen. Det gjorde inte moderatledaren Ulf Kristersson, M.
Statsminister Stefan Löfven, S, tog debatten med SD-ledaren Jimmie Åkesson, SD på onsdagen i riksdagen. Det gjorde inte moderatledaren Ulf Kristersson, M.

Statsminister Stefan Löfven, S, vill att valet i september också ska bli en folkomröstning om välfärden. Det skulle valdebatten tjäna på. En debatt om välfärden torde svenska folket vilja lyssna på och delta i.

Hittills har partiledarna kört ned sig i migrationspolitiken. Det har Jimmie Åkesson, SD, tjänat på. Ulf Kristersson, M, vill göra upp med Stefan Löfven, S, om migrationspolitiken före valet. Det skulle Alliansen tjäna på.

Det finns två partiledare som kan bilda en regering efter valet i september; Stefan Löfven och Ulf Kristersson. S-ledaren Stefan Löfven tar replik på Åkessons anförande. Ulf Kristersson, M, väljer att tiga. Det får den liberale partiledaren Jan Björklund att bli besviken på statsministerkandidaten Ulf Kristersson, M. Det är begripligt. Varför duckar statsministerkandidaten Kristersson?

Han ger ett flummigt svar om att repliker är en dålig debattform. Tydligen gäller det speciellt repliker på Jimmie Åkessons argumentation. I debatten efter partiledardebatten i riksdagen på onsdagen blev det mest debatt om regeringsfrågan.

Den debatten vill inte borgerligheten ha. Annie Lööf gjorde annars en bra insats i meningsutbytet med Jimmie Åkesson, SD när hon lyfte upp ledande SD-politikers bedrövliga människosyn och rasism. Det provocerade naturligtvis Jimmie Åkesson som kämpar för att bli en rumsren demokrat och humanist. Han kommer inte undan att det finns tongivande rasistiska stollar i hans parti.

Var partiledardebatten bra och spänstig i riksdagshuset? Jodå, det var den stundtals. Partiledarna vill snart släppas fria i valrörelsen för att möta väljarna. Stefan Löfven har en bedrövlig vinter och vår bakom sig. Han gör rätt som nu sätter välfärden i fokus. Det finns alla förutsättningar att vinna tillbaka vacklande tidigare s-väljare.

Den svenska generella välfärden handlar om att de som tjänar mer betalar mer i skatt, den handlar om en stark arbetslöshetsförsäkring och stark sjukförsäkring, den handlar om att skattepengar används till det de är avsedda att användas till (inte till riskkapitalister i välfärden) och mycket annat gott i välfärden.

Sverige har starka statsfinanser, det går bra för Sverige. Regeringen Löfven investerar och Jonas Sjöstedts vänsterparti växer i opinionen. Det är bra att vice statsministern Isabella Lövin, MP, agiterar för en hållbar klimatpolitik. Alla ser hur galet vädret blivit.

De politiker som bara målar bilden av Sverige i svarta färger underblåser endast rädsla och fördomar. En bra politiker ska alltid ha en stark framtidstro. Sverige ska ledas av politiker som har en fast humanistisk övertygelse.

Förhoppningsvis blir kommande valrörelse den sista valrörelsen med hårda låsningar mellan blocken. Blockpolitik kommer självdö när troligen KD ramlar ur riksdagen. Fortsätter Kristersson att säga jaså om SD:s inflytande vid en eventuell borgerlig regeringsbildning kommer Alliansen definitivt vara slut. Valröreslen 2018 kommer att bli rekordlång.