Gör Sverige styrbart

Ledare Artikeln publicerades
Bengt Westerberg. f.d. folkpartiledare och socialminister argumenterar för stor koalition mellan S och M. Dagens folkpartister i riksdagen tror tvärtom på blockpolitik.
Foto:CHRISTINE OLSSON / TT
Bengt Westerberg. f.d. folkpartiledare och socialminister argumenterar för stor koalition mellan S och M. Dagens folkpartister i riksdagen tror tvärtom på blockpolitik.

Den tidigare folkpartistiske samarbetsingenjören Bengt Westerberg uppmanar till upplösning av den förlamande blockpolitiken i Sverige. Det ska han ha heder av. Bengt Westerberg ger till och med sittande statsministern Stefan Löfven, S, ett erkännande för att han tidigt såg risken med dagens röra i riksdagen.

Det finns ingen annan liberal eller för övrigt annan politiker som sträcker sig så långt för att lösa dagens och framtida regeringskriser som Bengt Westerberg gör. Han förespråkar en stor koalition mellan S och M efter tysk och finsk modell.

Sverige styrs som bekant mest av minoritetsregeringar. Även den gamle centerledaren Olof Johansson tar avstånd från blockpolitik för att få Sverige styrbart igen. Johansson vill se en mer konstruktiv opposition. Den nuvarande oppositionspolitiken är destruktiv.

Men dagens partiledare med Jan Björklund, FP och Annie Lööf, C, gläds istället över att ha fått stöd av en majoritet i riksdagen för sitt budgetalternativ. Det viktiga var att den samlade högermajoriteten lyckades tvåla till Stefan Löfven. Att Sverigedemokraterna utfärdat garantier att de röstar ned alla minoritetsregeringars budgetar resten av mandatperioden är ett mindre bekymmer för alliansledarna.

Faktum är att det finns ingen större skillnad mellan borgerlighetens och de rödgrönas migrationspolitik. Stefan Löfven, S och Anna Kinberg Batra, M har samma huvudvärk med SD:s destruktiva syn på regeringsbudgetar. Det handlar nyvalet ytterst om. Det är få som tror på en ny majoritetsregering efter marsvalet.

Alliansledarna ogillar Stefan Löfvens beslut om nyval men får gilla läget. De hoppas att höstens svidande valförlust för hela borgerligheten bara var ett olyckligt trendbrott. Det är något Bengt Westerberg tvivlar på. I DN i lördags argumenterar han starkt för en stor koalition mellan de stora partierna S och M.

Det är en helt orealistisk tanke i det korta perspektivet. En slags samlingsregering kräver att nationen befinner sig i stor kris och fara. Där befinner sig Sverige inte idag. Att de mindre borgerliga riksdagspartierna ogillar blocköverskridande beror på att det innebär underordning under en socialdemokratisk statsminister. S kan inte be om ursäkt för att det är landets största parti. Det är väljarna som avgör.

Ute i landets kommuner finns rader med blocköverskridande styren. I Blekinge finns blocköverskridande styren i Karlskrona och Karlshamn. Så här långt är det mest moderaterna som beklagat blocköverskridandet. Den hårda blockpolitiken som Alliansen står för är under upplösning i kommunpolitiken. I Blekinges residensstad höjs till och med skatten för att klara välfärden och kommunala servicen. Bakom skattehöjningen står socialdemokrater, folkpartister och centerpartister.

Självklart kan något motsvarande hända även i riksdagen efter nyvalet den 22 mars. Mycket har hänt och händer i politiken detta supervalår. Den stora förändringen är att landets tredje största parti inte är ett parti som alla andra.