Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Elina Gustafsson: Handel med arbetstillstånd - en nagel i ögat på arbetsmarknaden

I veckans Uppdrag granskning fick vi se en ny slags människohandel som sker under "ordnade" former, rakt framför ögonen på svenska myndigheter. Kvinnor (främst från Vietnam) betalar runt 200 000 kr för att få ett arbetstillstånd på svenska nagelsalonger.
Elina GustafssonSkicka e-post
Publicerad 15 februari 2019
Elina Gustafsson
Detta är en personligt skriven text i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Henrik Witt/TT

I hemlandet blir de lurade att de ska tjäna 25 000 till 30 000 tusen i månadslön. När de har väl har lånat pengar för att betala för arbetstillståndet och kommit till Sverige visar det sig att lönen inte ens är i närheten av vad de blivit lovade. Eller lönen stämde till en början, men mer än hälften av lönen tvingades de att betala tillbaka till arbetsgivaren. Detta för att kompensera för påstådda omkostnader.

Det här leder till att arbetarna sätts i en totalt maktlös position gentemot sin arbetsgivare. Utan vetskap om sina rättigheter och med dyra lån är det svårt att stå på sig. Fogar du dig inte kan arbetsgivaren när som helst säga upp dig och då förlorar du dessutom ditt arbetstillstånd som du betalat dyra pengar för.

Annons

Vi har sett de där nagelsalongerna lite överallt. Inne i gallerior och köpcenter ploppar de upp lite varstans. Där sitter ofta utländska arbetare som knappt kan ett ord svenska och skulpterar naglar. Billigt är det. Många är det som säkert har funderat på hur den där verksamheten kan gå ihop. Det svaret är enkelt. Genom att utnyttja arbetskraft och betala usla löner.

Förutom att det här är ett vidrigt sätt att behandla människor på, bidrar det också till en osund konkurrens för de nagelföretag som sköter sig, som betalar ut rätt löner och har bra villkor för sin personal. Det systematiska utnyttjandet av utländsk arbetskraft är en fråga som borde få högre prioritet hos såväl politiken som inom det svenska rättsväsendet.

Vi behöver också bli bättre på att använda vår konsumentmakt i de här situationerna. Vi behöver bli bättre på att fråga oss själva varför det är så billigt att fixa naglarna här? På vems bekostnad är det billigt? Vad är jag med och bidrar till genom att nyttja den billiga arbetskraften?

Det här är inte något som är unikt för skönhetsbranschen. Liknande historier finns dessvärre inom nästan samtliga branscher. Bygg och transport är två branscher som under decennier kämpat mot lönedumpning och otrygga arbetsvillkor. De fackliga organisationerna har varnat för den här utvecklingen under en lång tid, utan att få gehör.

Annons
Annons
Annons
Annons