Hejhå, vi in i Nato gå!

Ledare Artikeln publicerades
Centerpartiet har på sin stämma i Falun i helgen beslutat att vara för Natoanslutning. Centerns vice partiordförande Anders W Jonsson bjöd upp Catarina Deremar från Tierp till dans på söndagen.
Foto:Ulf Palm/ TT
Centerpartiet har på sin stämma i Falun i helgen beslutat att vara för Natoanslutning. Centerns vice partiordförande Anders W Jonsson bjöd upp Catarina Deremar från Tierp till dans på söndagen.

På Youtube, när man slagit på en musikvideo, kommer förslag på liknande låtar.

Centerpartiet var länge likt Socialdemokraterna, och Vänster- och Miljöpartierna, för neutralitet eller åtminstone alliansfrihet.

Men det Centerpartiet, som på 50-talet samregerade med S och på 90-talet sanerade statsfinanserna med S, finns inte mer.

Sedan Maud Olofssons partiledarskap har fyrklöverpartiet blivit högerinriktat. Partiet är högerliberalt snarare än socialliberalt nu.

I det åsiktspaketet ingår, ihop med sänkta skatter, förbättringar för arbetsgivare på arbetstagares bekostnad och annat, att vara för Natoanslutning.

Eller som det skulle ha kommit upp på Youtube: Om du tycker som gammelmoderater om skatter, arbetsrätt och en del annat kanske du är för Natomedlemskap också?

Nu är Centerpartiet det, efter beslut på stämman i Falun fredag kväll. Med 273 för och 157 emot röstades nya linjen att vara för anslutning till Nato igenom.

Bara en liten önskan, om att medlemskap i denna militära organisation sker i samband med att Finland går med, skiljer C-linjen från Folkpartiet och Moderaterna.

Kristdemokraterna är också för Natointräde så nu är borgerliga blocket enat om det. Och det verkar vara tanken, av uttalanden från C-företrädare att döma.

De vill att S ska tvingas ta ställning, gärna för Natomedlemskap. Det skulle splittra både de rödgröna partierna och S.

Regeringskollegan MP kommer inte att vilja gå med i Nato överskådlig tid och V lär väl aldrig vilja gå med.

Frågan om Nato hade en höger-vänster-dimension i C. De som var emot var ombud som Hans Lindqvist från Stockholm och Håkan Larsson från Jämtland som står till vänster i partiet.

Om S ska svänga i Natovänlig riktning är det partiets högerflygel som borgarna hoppas på. Någon sådan rörelse i arbetarrörelsen är inte synlig.

Att gå med i Nato nu vore olyckligt. Det säkerhetspolitiska läget är det mest ansträngda sedan 80-talet.

Ett svensk Natointräde skulle ge Ryssland anledning att agera mer fientligt mot Sverige, att betrakta Sverige som ett förstahandsmål.

Sverige har mer att vinna på att som alliansfritt bidra till att kyla av den upphettade säkerhetspolitiska stämningen mellan Ryssland och Natoländerna.

Oavsett om Sverige är alliansfritt, om man räknar bort den svaga säkerhetspolitiska dimension som finns inom EU, eller med i Nato blir nog landet tvunget att satsa mer på försvaret närmaste tiden. Det har också påbörjats.

Om man återgår till Centerpartiet fick det 6,6 procent i den sammanställning av mätningar som publicerades av Sveriges radio på söndagen. Det är exakt det som partiet fick i valet 2010, det sista med Olofsson som C-ledare.

Partiet har i bästa fall hämtat tillbaka det som förlorades i valet 2014, då 6,1 procent gav det näst sämsta valresultatet på 104 år.

Det går egentligen inte så bra för Annie Lööfs parti trots att borgerliga C-vänner påstår annat. Troligen för att de som borgare ser ett parti de gillar. Likt Folkpartiet och Moderaterna spelar ju Centerpartiet nu visan Hejhå, vi in i Nato gå!