Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Christina Mångård: Hitta botemedel mot Alzheimer är akut

Just idag är det den internationella Alzheimerdagen. Över hela världen är det en temadag för att uppmärksamma och informera om sjukdomen. En sjukdom som gör att minnet sviktar och man har svårt att hitta rätt ord.
Christina MångårdSkicka e-post
Publicerad 20 september 2018
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.

Och bara man säger ordet demenssjukdom tycker många att det är så hemskt, att de gärna vill prata om något annat. Men vi borde prata mer om demenssjukdomar. Fasan är att själv en dag behöva uppleva det sorgliga beskedet eller att någon nära anhörig fått Alzheimers.

Vi lever allt längre och ju äldre vi blir, desto större är risken att vi drabbas av en demenssjukdom. Men det är inte bara äldre som får Alzheimer. Några drabbas unga och detta är en stor tragedi. Sjukdomen kommer smygande. Glömmer gör vi alla, men när glömskan gör det svårt att klara vardagen behövs hjälp.

Annons

Det är hårt som anhörig att se lidandet när en människa förlorar alla sina minnen och sin intellektuella förmåga. Inte kunna kommunicera med sin omgivning, delta i samtal och diskussioner för att till sist förlora kontakten med omvärlden. Humöret förändras och man blir orolig och ängslig, blir beroende av hjälp med allt det självklara som man så enkelt klarat själv hela livet.

Det är viktigt att vården anpassas till den sjuke och att personalen är kompetent. Kroppen och hjärtat kan friskt leva vidare i upp till tio år. I Sverige är uppemot 160 000 människor drabbade och av dem är 10 000 under 65 år. Fler kvinnor än män insjuknar och det beror inte bara på att kvinnor lever längre. I USA är kampen mot Alzheimer en kvinnofråga. Demenssjukdom är idag den vanligaste dödsorsaken, vanligare än hjärt- och kärlsjukdomar.

Trots en åldrande befolkning satsas det alldeles för lite pengar på forskning om demens. Idag finns ingen behandling som kan bota Alzheimers sjukdom, men det finns läkemedel som kan bromsa tillfälligt. Därför är det viktigt att få en diagnos så tidigt som möjligt.

Till sist… kostar demenssjukdomar över 63 miljarder kronor varje år och är den sjukdom som kostar vårt samhälle allra mest.

Annons
Annons
Annons
Annons