”Högerextremister växer genom delning”

Ledare Artikeln publicerades
STOCKHOLM 20180327
Förre detta Sverigedemokraten Jeff Ahl, efter dagens presskonferens – nu ansluter sig han till det nybildade Alternativ för Sverige,
Foto: Erik Simander/TT
STOCKHOLM 20180327 Förre detta Sverigedemokraten Jeff Ahl, efter dagens presskonferens – nu ansluter sig han till det nybildade Alternativ för Sverige,

Extremhögern i Sverige växer genom delning. En ny högerextrem fraktion har sett dagens ljus och kallar sig Alternativ för Sverige. Fraktionen leds av en utesluten sverigedemokrat, Gustav Kasselstrand.

Han ledde tidigare partiets ungdomsförbund SDU som kastades ut av SD-ledningen ifjol. Alternativ för Sverige har tyska Alternative für Deutschland som förebild. Det senare partiet kom in i förbundsdagen ifjol.

”Om vi nu ser början på Sverigedemokraternas fall är osäkert. SD kan överleva tack vare stark toppstyrning”.

Alternativ för Sverige svartmålar Sverige och vill fånga upp besvikna sverigedemokrater som man tycker kompromissar för mycket för att komma in i en moderatledd regering efter valet. Det är nuvarande SD-toppens våta dröm.

Två av dessa besvikna sverigedemokrater i riksdagen är Olle Felten och sedan tisdagen Jeff Ahl. De blir resten av mandatperioden politiska vildar i riksdagen. Att de skulle komma in i riksdagen efter höstens val på ett nytt partis lista är mycket osannolikt.

Men det som händer nu inom extremhögern är typisk för extrema rörelser. Det blir alltid maktkamper, utbrytningar, uteslutningar och avhopp när extrema partier växer snabbt i väljarstöd. Högerpopulistiska Ny Demokrati (NyD) drabbades av samma sak på 90-talet. Till slut försvann partiet eftersom väljarna tyckte partiets ledare och medlemmar bråkade för mycket inbördes.

Om vi nu ser början på Sverigedemokraternas fall är osäkert. SD kan överleva tack vare stark toppstyrning. Men det förutsätter att partiet inte samtidigt tappar sympatisörer och väljare. Jimmie Åkesson, Richard Jomshof och Mattias Karlsson tillåter inte några stökiga riksdagsledamöter eller riksdagskandidater eftersom det sänker partiets trovärdighet som ett samarbetsparti till Moderaterna.

På Arvid Lindmans tid höll dåvarande Högerpartiet rent från de värsta nationalisterna extremisterna på 30-talet. Frågan är hur Ulf Kristersson håller rent på sin högra flank i kommande valrörelse.