Hur länge till ska varg få kallas räv eller vara ett rådjur?

Ledare Artikeln publicerades

Brottslighet och kriminella handlingar är överst på agendan och med krav på både ordning och straff. Ändå finns det några vars liv inte verkar räknas alls.

Få brott är så svåra att utreda som jaktbrott, säger rättsväsendet. Alltså har inte våra rovdjur det skydd i lagen dom skulle ha. Alltså liksom bara försvinner ett stort antal vargar varje år. Den illegala jakten är faktiskt så omfattande att tidigare vargtäta områden helt tömts på varg.

I Dalarna pratar man till och med om svarta hål. Och det är inte bara någras uppfattning, för kartläggning visar att hålen finns. Lika tomt är det på domar. Dom senaste tio åren har bara tre personer dömts för att illegalt ha dödat varg.

En av dom som fortfarande tror sig gå fri är Karl Hedin. Industriledaren som släpptes när istället poliser skulle utredas för tjänstefel. Men dom gjorde inte fel. Så Hedin är fortsatt misstänkt för illegal jakt på varg, lodjur och kungsörn. Och åklagaren räknar med åtal.

Och delvis därför är miljöåklagare Åse Schoultz åter igen måltavla för både jägare och olika jaktmedia. Eftersom hon menar att den organiserade illegala jakten är utbredd och mörkertalet stort och att jägare och markägare måste ta tydligare avstånd från tjuvskyttar. Men också Jägareförbundets ordförande tycker det senare är att begära för mycket.

Kanske kan ändå Snapphane-vargen bli rovdjurens lex Maria. Varghanen som vägde runt 50 kilo och följdes av både människor och länsstyrelser i flera år. Han såg ut som en räv, sa mannen som sköt honom. Nu är Snapphanen på väg till Högsta Domstolen. Riksåklagaren vill få prövat om ett grovt jaktbrott inte ska dömas som grovt trots att det inte var uppsåtligen.

Och det blir ju något som inte stämmer om grova brott mot ett hotat, sällsynt och skyddsvärt djur inte döms som grovt bara för att det inte var planerat. Eller hur många vargar till ska kallas räv eller rådjur och kor för älgar och därför kunna skjutas, innan det blir straffbart.

Och frågan ligger faktiskt inte bara hos HD.