Inflation i misstroende

Ledare Artikeln publicerades
Drottning Silvia, statsminister Stefan Löfven (S) lämnar riksdagshuset efter riksmötets öppnande. Löfven sitter kvar mandatperioden ut. Foto: Henrik Montgomery / TT
Drottning Silvia, statsminister Stefan Löfven (S) lämnar riksdagshuset efter riksmötets öppnande. Löfven sitter kvar mandatperioden ut. Foto: Henrik Montgomery / TT

Kungen har öppnat riksdagen, statsminister Stefan Löfven har läst upp sin regeringsdeklaration. Och på onsdagen skall SD-ledaren Jimmie Åkesson lämna in en begäran om misstroendeförklaring mot Stefan Löfven.

Det blir med all sannolikt SD ensam om. Stefan Löfven sitter kvar och regerar landet fram till valdagen om ett år. Det är möjligt att SD-ledaren slår in en kil i den borgerliga Alliansen. Alliansen är splíttrad och inte regeringsduglig denna mandatperiod.

På tisdagen skickade regeringen ett brev till Konstitutionsutskottet som innehåller är svar på de frågor utskottet ställt efter IT-skandalen i Transportstyrelsen/regeringskansliet. De närmaste dagarna skall de borgerliga partiledarna läsa svaren och därefter komma ut och berätta om de har förtroende för försvarsminister Peter Hultqvist, (S) och i förlängningen statsminister Stefan Löfven, (S).

Skulle mot förmodan det vankelmodiga Alliansblocket bestämma sig för att tvinga bort försvarsministern tillsammans med Sverigedemokraterna tänker inte Löfven avgå. Det framgick av de svar han gav till media i riksdagen på tisdagen. Av regeringens brev till KU framgår det att Peter Hultqvist utgick från att statsministern visste vad som hänt hos Transportstyrelsen.

Det är inte Hultqvist som har ansvar för Transportstyrelsen.

Avgångskraven mot regeringen från den samlade högermajoriteten har inget stöd hos majoriteten väljare. De ogillar inflationen i misstroenden.

Stefan Löfven var beredd att utlysa nyval i december 2014 i början på mandatperioden. Det blev inte av tack vare Decemberöverenskommelsen som borgarna ensidigt dumpade 2015.

Nu är vi i slutet av mandatperioden och valrörelsen har i praktiken börjat efter den stora oredan i riksdagen. Två statsråd och en statssekreterare till Stefan Löfven har lämnat regeringen efter IT-skandalen i Transportstyrelsen.

Alliansen har målat in sig i ett hörn när det gäller Peter Hultqvists framtid. Skulle Alliansen spricka på frågan om Hultqvist ska lämna regeringen kommer man lida ett svårt valnederlag nästa år. Samtidigt saknar det största oppositionspartiet, Moderaterna en partiledare när riksdagen har öppnat.

Än så länge är det dimmigt vad den nye moderatledaren Ulf Kristersson vill ha för relationer med Sverigedemokraterna. Han står för samma otydlighet som den nyligen avgångne Anna Kinberg Batra.

Det politiska maktspelet kommer att pågå under hela hösten på högerkanten. På regeringssidan med (S) och (MP) i budgetsamarbete med (V) fortsätter nya reformer att presenteras.

Stefan Löfven släppte i går nyheten att regeringen satsar 750 miljoner på SOS Alarm och Säpo. Han har alla förutsättningar att bli statsminister även nästa mandatperiod.