Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ingen M-seger i förskott

Ett parti är verksamt på tre arenor: den interna, den parlamentariska och väljararenan. Och för ett parti är programförverkligande målet.
Ortsdatering • Publicerad 13 maj 2018
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson efter talet under Moderaternas Sverigemöte på lördagen.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson efter talet under Moderaternas Sverigemöte på lördagen.Foto: Thomas Johansson/TT

För att nå det är det bra om partiet har framgång och presterar bra på arenorna. Det är dock inte givet att det leder till framgång, men det underlättar.

Modellen är trubbig. Det omgivande samhällsklimatet, tidsandan, kan spela roll – både underlättande och försvårande – för att nå programförverkligande.

Annons

Socialdemokraterna kan illustrera det. Partiet ökade stort i väljarstöd 1928 till 1940: framgång på väljararenan. Det gav framgång på den parlamentariska arenan, med S i regeringsställning.

Mycket, om än inte allt, av partiets program kunde förverkligas. Arbetslösheten minskades genom offentliga insatser. Omvärldsfaktorer både gynnade och missgynnade partiet. Keynes ekonomiska teorier som slog igenom då passade partiets politik. Krigsutbrottet 1939 innebar ekonomiska begränsningar.

Vad har återblicken om S att säga nu? Ja, det är svårare att få arenorna i ett parti att vara i takt, som i exemplet med S, och att förverkliga program.

Moderaterna har i helgen haft ett Sverigemöte. På det deltog M-politiker från hela landet. Interna arenan var i centrum.

En paroll som lydde "Lika för alla" lanserades. Med det fortsätter M med att klä partiets språk i dräkt hämtad från S. Nya arbetarpartiet var ett av de begrepp som lanserats förr av M.

Till skillnad från på Fredrik Reinfeldts tid, då partiet på vissa områden tonade ned konfrontationen med S och facket, LO, om arbetsrättslagen LAS och turordningsregler, känns inte M i dag som förnyat och spännande med nya parollen.

Tvärt om möts parollen med misstänksamhet och uppfattas som den yta den är. De resurser, i form av skattepengar, som krävs för att ge alla lika möjligheter med bra skolutbildning anslås inte av M. Partiet ska ju sänka skatter med flera tiotals miljarder kronor i årsnivå med fler jobbskatteavdrag.

De partiaktiva på M-mötet är nöjda. Ett förverkligande av partiets program att sänka skatter och där de få utgifter M kostar på sig ligger på exempelvis försvaret är det på de traditionella M-väljargrupperna bland välutbildade och välbeställda som partiet riktar in sig.

M ligger lägre än valresultatet 2014, trots en uppgång sedan Anna Kinberg Batra avgick som M-ledare i augusti. Sista två månaderna har M minskat.

Vad som ska locka mer än 20 procent av väljarna är svårt att se, särskilt om Sverigedemokraterna verkar behålla många av dem partiet fick från M 2014 och de som gått dit från M efter valet.

Annons

M kan få problem på den parlamentariska arenan, att bilda en regering med andra allianspartier och där Centerpartiet har en annan migrationspolitik. Om M presterar dåligt på väljararenan försvåras möjligheterna till programförverkligande.

De partiaktiva i M har, likt nu, varit nöjda förr och partiet har då fått runt 20 procent. Men inte har partiledaren blivit statsminister för det och partiets program har inte förverkligats. En M-valseger 2018 ska inte tas ut i förskott.

Robert SundbergSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons