Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ingen nöjd med Arbetsförmedlingen

Om jag förstår borgerlighetens fyra partiledare rätt kommer en ny borgerlig regering börja sina första 100 dagar med en jättelik omorganisation i höst. Arbetsförmedlingen, AF, läggs ned och en ny era inleds där marknadskrafterna ska fixa jobben till betydligt fler arbetslösa än som sker idag.
Publicerad 4 april 2018
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson som invigde Integrationscentrum i Karlskrona ifjol är missnöjd med vad Arbetsförmedlingen presterar. De borgerliga vill lägga ned den.
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson som invigde Integrationscentrum i Karlskrona ifjol är missnöjd med vad Arbetsförmedlingen presterar. De borgerliga vill lägga ned den.Foto: Mattias Mattisson

På debattplats i Dagens Nyheter på onsdagen meddelar Ulf Kristersson, M, Annie Lööf, C, Jan Björklund, L och Ebba Busch Thor, KD att Arbetsförmedlingen försvinner i sin nuvarande form. Det framgår inte av artikeln om en utredning först ska undersöka saken. För övrigt väcktes förslaget redan för ett år sedan av borgerligheten i riksdagens arbetsmarknadsutskott.

Nedläggningen beror på att förmedlingen misslyckats med matchningen av arbetssökande och att de arbetssökande är för passiva i sitt sökande efter jobb. I högkonjunkturens Sverige skriker företag efter folk samtidigt som folk går arbetslösa. Kompetensen räcker inte till hos de arbetslösa.

Annons

Den här missmatchningen har funnits under många år - även under de borgerliga regeringsåren. Den minnesgode erinrar sig de så kallade jobbcoacherna som slutade med ett fiasko. Ett annat försök var de så kallade etableringslotsarna som också blev ett misslyckande. Fas 3 blev heller ingen succé.

Det har även funnits ideer hos Socialdemokraterna som varit mindre lyckade. Stefan Löfven lanserade ett förslag om en industrikansler och en innovationskatapult för att skapa förutsättningar för fler jobb. Nu har arbetslösheten sjunkit i Sverige men om det beror på en katapult eller på en kansler är inte troligt. Vi har högkonjunktur. Företagsklimatet är gott. Den svenska modellen på arbetsmarknaden levererar. Exportindustrin ångar på. Orosmolnen är Trumps handelskrig.

Självklart måste Arbetsförmedlingen kunna prestera mera. Där har borgarna rätt. Men övertron på privata aktörers förmåga hör hemma på högerkanten i politiken. Fyrpartialliansen föreslår att de privata aktörerna (som ska lösa missmatchningen) ska få ut ersättningar i förhållande till antalet arbetslösa som får jobb. Man lovar skattebetalarna strama regler och tydliga uppföljningar för att inga skattepengar ska läcka ut utan resultat för de arbetssökande.

En ny mindre myndighet skall byggas upp för att hålla koll på att skattepengarna går till rätt saker. Risken för att en ny byråkratisk överbyggnad växer fram är överhängande.

Den sittande arbetsmarknadsministern Ylva Johansson, S, är inte heller nöjd med Arbetsförmedlingen. Samtidigt säger generaldirektören Mikael Sjöberg i en annan debattartikel i Svenska Dagbladet att myndigheten klarat av fem av sex mål som regeringen satt upp. Arbetsförmedlingen går i rätt riktning men det räcker inte tycker regeringen. Ylva Johansson vill se bättre resultat när det gäller påbörjade studier hos de arbetslösa som saknar gymnasieutbildning.

Det är bra att regeringen sätter Arbetsförmedlingen under ett omvandlingstryck. Men att utsätta samma arbetsplats för en stor omorganisation utan rejäla konsekvensbeskrivningar är riskabelt. På onsdagseftermiddagen fanns inga reaktioner ännu från de fackliga organisationerna. Svenskt Näringsliv stöder borgarnas förslag om privatisering.

Hans BülowSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons