Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Invandringen dominerar

Frågor om invandring och kriminalitet har varit framträdande i flera månader nu. Det har lett till en debatt som missgynnat ledande regeringspartiet Socialdemokraterna, eftersom problem på dessa områden varit i centrum för debatten.
Publicerad 23 november 2019
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Barsebäcks kärnkraftverk vars sista reaktor stängdes av 2005. Valet 1976 var energifrågan och kärnkraften en central fråga
Barsebäcks kärnkraftverk vars sista reaktor stängdes av 2005. Valet 1976 var energifrågan och kärnkraften en central frågaFoto: Anders Ahlgren/SvD/TT

Oppositionen har gynnats, främst Sverigedemokraterna, som vill ha minimalt med invandring och hårda tag med straffskärpningar i kriminalpolitiken.

Invandring, migration och därtill hörande integrering av nyanlända personer i svenska samhället, samt frågor om brott och straff, är ämnen som lätt kan väcka känslor. Men trots det är de sällan bland de främsta i valen. Då brukar frågor runt offentliga välfärden och dess finansiering via skatter vara de främsta ämnena.

Annons

Valet 1976 var energifrågan och kärnkraften en central fråga. Centerpartiet drev nej till kärnkraft. Det var ovanligt att en fråga som inte rörde offentlig välfärd, skatter och ekonomi var den främsta.

I valet tre år senare var villakostnader, konstigt nog, uppe i debatten. Kärnkraften fanns också med då.

I valet 1982 var löntagarfonderna viktiga, ägandet av företag och fackföreningars inflytande. Andra frågor med koppling till landets och statens ekonomi var viktiga, eftersom de var dåliga. Arbetslösheten var också hög, med den tidens mått.

1985 drev ledande oppositionspartiet Moderaterna ett systemskifte i nyliberal riktning, likt Thatcher och Reagan i sina länder. Att partiet ville ta bort anslagen till knattefotbollen var det som stannade kvar i minnet hos många.

Sista valet på 80-talet, 1988, hölls i en högkonjunktur. Socialdemokraterna lovade en sjätte semestervecka och längre föräldraledighet. Flera borgerliga partier drev att sänka skatter. Valet kom dock att kallas miljövalet, eftersom Miljöpartiet kom in i riksdagen med draghjälp av en säldöd. Miljöfrågor var centrala då.

I valet 1991 fanns ett nytt parti, Ny Demokrati, som var kritiskt till mycket i den svenska politiken. Att partiet ogillade lapplisor och ville ha billigare alkohol på krogen var några av de utstickande sakerna som dröjde sig kvar.

1994 skulle partierna uppvisa statsfinansiellt ansvar, eftersom statsskuld och budgetunderskott var stora, och kom med besparingsförslag som vallöften. Det var ett ovanligt och beskt valtema.

I valet fyra år senare stod vård, skola och omsorg, där det sistnämnda kunde avse både äldre- och barn-, i centrum, likt ett mantra. Välfärdens kärna var det som alla partier ville värna. Dit hörde dessa områden.

2002 ville Moderaterna sänka skatterna med 135 miljarder kronor, främst för de som hade det bäst ställt. Det mötte kritik. Valet hölls ett år efter terrordåden i USA 11 september 2001. Frågor om terrorism fanns med i debatten, vilket inte förekommit förr.

Som synes har en rad frågor, ofta med koppling till välfärd, arbetsmarknad och ekonomi men även miljö och energi, funnits tidigare i politiska debatten.

Aldrig har ämnen som invandring och kriminalitet varit så centrala som nu. Dagens debatt är alltså inte norm, utan undantag, i ett perspektiv på 45 år tillbaka.

Robert SundbergSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons