Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Islossning i tysk vänster

Det blåser starka högernationalistiska vindar i Europa. Alla som kan sin historia vet vad makt för högernationalism kan leda till. Den svaga Weimerrapublikens kris i Tyskland i början av 30-talet var katastrofal för Tyskland och hela Europa/världen.
Publicerad 11 augusti 2019
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
De tre tillfälliga ledarna för tyska SPD, Manuela Schwesig, Thorsten Schäfer-Gümbel och Malu Dreyer öppnar för samtal med vänsterpartiet Die Linke. Foto: Wolfgang Kumm/dpa via AP)
De tre tillfälliga ledarna för tyska SPD, Manuela Schwesig, Thorsten Schäfer-Gümbel och Malu Dreyer öppnar för samtal med vänsterpartiet Die Linke. Foto: Wolfgang Kumm/dpa via AP)

Det finns ingen motsvarande Adolf Hitler idag i tysk politik, Det återförenade Tyskland är en stabil stor demokratisk nation i centrala Europa. Men även denna ekonomiska stormakt i EU drabbas av politisk instabilitet. Mest illa är det för socialdemokratiska regeringspartiet, SPD. Samtidigt består motsättningarna i tyska vänstern.

Rötterna till splittringen ligger hundra år tillbaka efter nederlaget för Tyskland i första världskriget. Den splittringen bäddade senare för nazismens maktövertagande. För första gången sitter ett högerextremt främlingsfientligt parti i förbundsdagen, Alternativ för Tyskland, AfD.

Annons

I den tyska högervinden har SPD rasat ned i valresultat och opinionsmätningar. Vårens valresultat i EP-valet var katastrofalt för SPD som idag är ett närmast ledarlöst parti. SPD fick elva procent. Den stora regeringskoalitionen mellan SPD och CDU knakar i fogarna. Vilken väg väljer SPD inför nästa förbundsdagsval 2021?

Partiledningen som består av tre tillförordnade ledare, Manuela Schwesig, Thorsten Schäfer-Gümbel och Malu Dreyer, är villrådiga. Om det blir en islossning mellan SPD och vänsterpartiet Die Linke tänds förhoppningar om en starkare vänster i tysk inrikespolitik. Om den är möjlig är ovisst.

På fredagen spreds nyheten att det finns tankar på att inleda samtal mellan Die Linke och SPD. Die Linke bildades 1990 året efter murens fall. En del av partiet har sina rötter i det forna SED som styrde enpartistaten DDR i 40 år. Efter den tyska återföreningen 1990 har partiet sina starkaste fästen i östra Tyskland (forna DDR).

Die Linke är ett tioprocentsparti i tyska förbundsdagen och är idag ett reformerat vänsterparti. En av partiledarna (2007-2010) var tidigare socialdemokratiska finansministern Oskar Lafontaine. Han satt i Gerhard Schröders s-regering på 90-talet.

Den sittande SPD-ledningen med Malu Dreyer säger i en intervju: – Skulle det bli en majoritet vänster om (den kristdemokratiska) unionen måste vi försöka enas, och analysera det som skiljer oss åt.

Det betyder i förlängningen regeringssamtal med Die Linke efter nästa val om det blir en vänsterseger.

Die Linke-ledaren Katja Kipping välkomnar öppningen för samtal med SPD. Hon säger till nyhetsbyrån DPA ”att det är möjligt att föra konstruktiva samtal om nya vänstermajoriteter" efter nästa val.

För en svensk kan det låta som självklarheter att man samtalar i parlamentet med varandra. Men i Tyskland är det en dramatisk scenförändring. Tysk politisk historia är så mycket mer dramatisk och omvälvande än i Sverige.

Skuggorna från två världskrig och ett kallt krig kastar sig långa i tysk inrikespolitik.

Hans BülowSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons