Jämställdheten pressas tillbaka i EU

Ledare Artikeln publicerades

I snart femton år har jag befunnit mig mitt i EU:s stormöga. Mycket har hänt inom europeisk politik under tiden, jag har bevittnat både framgångar och motgångar, politiska förändringar, utveckling och tillbakagång.

Framförallt har jag haft möjligheten att påverka och makten att förändra. Men nu, efter tre långa mandatperioder, har jag bestämt mig för att det är dags att gå vidare till nya uppgifter.

Efter EU-valet i maj lämnar jag över till andra att ta vid. För det återstår mycket att göra, inte minst på jämställdhetsområdet. Tyvärr har det skett en försämring av jämställdheten i Europa de senaste tre till fem åren, enligt en färsk rapport från jämställdhetsutskottet.

Bland annat står kvinnornas löner stilla. Så stilla att EU-kommissionen beräknar att kvinnor inte kommer att tjäna lika mycket som män förrän tidigast år 3018 (!). Samtidigt sjunker andelen kvinnor i EU:s nationella parlament i takt med att högerextrema och nationalistiska partier vinner mark.

I Ungern, där moderaters och kristdemokraters systerparti Fidesz sitter vid makten, finns endast en kvinna (dock utan eget ansvarsområde) i regeringen. Mina strider för lika lön för lika arbete, kvinnors rätt till ekonomiskt självbestämmande, kampen mot människohandel, mäns våld mot kvinnor, mot porrindustrin och för förbättrad kvinnohälsa har många gånger varit en tuff uppgift.

Inte bara för att en överväldigande majoritet av parlamentets ledamöter består av män och att kvinnor är starkt underrepresenterade. Utan också på grund av den starkt konservativa majoriteten som styrt senaste decenniet. Därför skräms jag av de högerextremistiska vindar som nu blåser starkt över Europa.

I takt med att de stärks så minskar rättigheterna och möjligheterna för oss kvinnor. Den 26 maj är det dags att gå till valurnan igen, den här gången för att välja vilka som ska representera oss i EU-parlamentet. Då har vi chansen att skapa en motvikt till dagens konservativa och kvinnofientliga majoritet i EU-länderna.

För det är väl inte meningen att utvecklingen ska gå bakåt? Din röst räknas!

Anna Hedh, europaparlamentariker, S

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.