Jätteproppen Orvar efterfrågar mer välfärd

Ledare Artikeln publicerades

90 miljarder kronor mer till välfärden behövs för att klara dagens kvalité i vård och omsorg år 2026. Det är Jätteproppen Orvar som är orsaken till behovet av nya friska 90 miljarder.

Proppen Orvar finns inte i verkligheten. Men denne Orvar representerar den stora generationen som föddes på 40-talet. Det var under en tv-debatt 1984 som en ung journalist, Maria Hörnfeldt, tyckte att de som fötts under 60-talet hindrades att få jobb på grund av alla 40-talister som proppat igen arbetsmarknaden för ungdomarna.

40-talisterna är idag nya mer pigga pensionärer som under åren framöver kommer att behöva mer äldreomsorg och vård. Finansminister Magdalena Andersson, S, presenterade på onsdagen en analys från finansdepartementet om behoven i välfärden de närmaste två mandatperioderna.

Analysen visar att antalet personer över 80 år ökar med ungefär 200 000 personer (36 procent) under perioden fram till 2026. Skälet är dels att många barn föddes på 1940-talet och att svenskarna lever allt längre. Magdalena Andersson slår fast att det behövs mer prioriteringar de kommande åren i statsbudgeterna för att klara (dagens) kvalité i vård och omsorg.

Men det betyder inte att kvinnorna i vård och omsorg ska springa fortare. Det gör de redan sedan länge. Istället måste arbetsvillkoren bli bättre och lönerna höjas och deltiderna minska i omsorgen och vården. Annars vill ingen arbeta i vård och omsorg i framtiden.

De partier som utlovar nya stora skattesänkningar och samtidigt lovar en god generell välfärd saknar helt trovärdighet inför ökade trycket på äldreomsorgen.

Redan nu ökar skatterna ute i kommunerna - till och med i rika och moderatstyrda Danderyds kommun höjs skatten med kraftiga en krona och 40 öre. Verkligheten har även hunnit i fatt de borgerligt styrda lågskattekommunerna. Mindre kommuner i glesbygd blöder ekonomiskt sedan många år.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.