Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Kärnvapen som garanti

Uppgifter i bland annat Sveriges radio på tisdagen gör gällande att Nordkorea inte avvecklar sina kärnvapen, som landet gett intryck av att landet ska göra.
Publicerad 5 februari 2019
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un diskuterar med sin attaché Kim Yong-Chol efter samtal i Washington med USA angående kärnvapennedrustning.
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un diskuterar med sin attaché Kim Yong-Chol efter samtal i Washington med USA angående kärnvapennedrustning.Foto: Korean Central News Agency/AP

Eller rättare sagt så fortsätter Nordkorea med sitt kärnvapenprogram, eller delar av det, fast i dold form och i skydd av andra byggnader och verksamheter med ofta civil inriktning.

I någon eller några delar av sitt kärnvapenprogram går dock Nordkorea USA och omvärlden till mötes och rustar ned. Men det går inte med säkerhet att säga att det är fråga om en avveckling totalt sett.

Annons

Nordkorea och dess högste ledare, beskrivningen diktator kan användas, Kim Jong-Un har antagligen sett hur det gått för en rad andra diktatorer i världen som inte haft kärnvapen.

De har avsatts, exempelvis Saddam Hussein i Irak och Muammar Khadaffi i Libyen.

De hade inte kärnvapen. Deras länder antingen invaderades, av USA med allierade som i Irak, eller så bombades diktatorns styrkor av västerländska stridskrafter (främst flyg i Libyens fall).

Att ha kärnvapen blir en garanti för en ledare (diktator) som Kim Jong-Un i Nordkorea mot att avsättas, på något sätt av utländska militära styrkor och deras ingripande.

I Iraks fall tolkade USA fullföljandet av att Irak inte skulle ha massförstörelsevapen, i linje med resolutioner i FN, så att USA blev tvunget att militärt ingripa (med hjälp av en koalition villiga länder, främst Storbritannien) för att säkra det.

Och i Libyens fall agerade västländer, bland annat Frankrike, så att de militärt angrep Khadaffis stridskrafter så de inte utgjorde hot mot omgivningen: plan i luften eller egen civilbefolkning.

Avsaknad av avskräckande kärnvapen gjorde det möjligt för andra (väst-)länder att ingripa i dessa diktatorers länder och starta en utveckling som ledde till störtandet av dem som ledare.

”Nordkorea, med sina kärnvapen, är ett hot för de andra länderna i regionen, främst Sydkorea, Japan och USA med baser där.”

Nordkorea och dess ledare vill inte hamna i samma sits som exempelvis Saddam Hussein och Muammar Khadaffi, vilket de riskerar utan kärnvapen.

De sanktioner som syftar till att förmå Nordkorea att gå med på avskaffande av kärnvapen verkar inte fungera.

Enligt bedömare som uttalar sig för Sveriges radio så har Nordkorea, som land, vant sig vid att klara sig trots sanktionerna som riktas mot landet.

Annons

Smuggling, av exportvaror som kol och annat ut ur landet och vissa varor in i landet, ser ut att ge Nordkorea en ekonomisk styrfart.

Nordkorea, med sina kärnvapen, är ett hot för de andra länderna i regionen, främst Sydkorea, Japan och USA med baser där.

Men med sin oberäknelighet kan Nordkorea utgöra, om inte ett hot så ändå ett orosmoment, för de regionala stormakterna Kina och Ryssland.

Båda de länderna har intresse av att Nordkorea inte agerar så att en allvarlig kris, eller en ännu värre situation, uppstår.

Ett toppmöte ska äga rum mellan USAs president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un, antagligen i Vietnam.

Om steg som kan leda till att Nordkorea avskaffar sina kärnvapen, och läget på Koreahalvön med omnejd blir säkerhetspolitiskt stabilare, tas på ett sådant möte återstår att se.

Robert SundbergSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons