Kärvt budgetarbete i höst

Ledare Artikeln publicerades
En kärv höst väntar för den styrande koalitionen i Karlskrona. Men optimismen är ändå stor hos Börje Dovstad, L, Sandra Bizzozero, S, Magnus Larsson, C och Håkan Eriksson, S, kunskapsnämndens ordförande.
Foto: Mattias Mattisson
En kärv höst väntar för den styrande koalitionen i Karlskrona. Men optimismen är ändå stor hos Börje Dovstad, L, Sandra Bizzozero, S, Magnus Larsson, C och Håkan Eriksson, S, kunskapsnämndens ordförande.

Kärva budgettider väntar i höst i Karlskrona kommun liksom i hela kommunsverige. Underskotten är oroväckande stora i flera nämnder i örlogskommunen. Men värst är det i socialnämnden - igen. Den styrande koalitionen mellan Socialdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet träffade oppositionen på ett extrainsatt kommunstyrelsemöte på tisdagen.

S, C och L vill att socialnämndens och dess ordförande Peter Johansson, S, får mer tid på sig för att nå en budget i balans. Nämnden/förvaltningen klarar inte balansmålet i år. Just nu går nämnden mot ett nytt underskott på 46 miljoner. Moderaternas förslag att skjuta till 25 miljoner i extraanslag i höst röstades ned. Satsningen är inte finansierad.

Peter Johansson är rätt man att får socialförvaltningen att leva efter principen att göra rätt saker, i rätt tid och till rätt kostnad. Kommunstyrelsens ordförande Sandra Bizzozero, S, återkommer flera gånger under tisdagens pressmöte till den principen. Hon har nu den tunga uppgiften att hålla ihop sin koalition som styr i minoritet och få till stånd en bred samsyn med oppositionspartierna (M, KD, V och MP).

Att oppositionsrådet Camilla Brunsberg, M, kan bidra med något konstruktivt för att nå en samsyn är nog att hoppas för mycket. Camilla Brunsberg är en konfrontationspolitiker i skarpt politiskt läge. Det är hennes svaghet medan Sandra Bizzozero, S, har förutsättningar att få igenom ett rimligt sparpaket genom kommunfullmäktige. Hon har det yttersta ansvaret för de kommunala finanserna. Miljöpartiet och Vänsterpartiet kommer till slut ändå sluta upp bakom den styrande koalitionens förslag.

Alternativet att låta en moderatstyrd koalition med KD att få igenom en budget med stöd av SD är ett nederlag för kommunen. Karlskronas medborgare kan vara glada över att det finns ett stabilt och seriöst alternativ som styr i kommunen. Medborgarna i Sölvesborg går i höst in i en politisk kalabalik när det är främlingsfientliga Sverigedemokraterna som styr i koalition med KD och M.

Läget i Olofström är inte heller uppmuntrande för medborgarna när socialdemokratin skakas av en intern maktkamp efter avsättningen av kommunstyrelsens ordförande Sara Rudolfsson i maj. Socialdemokratin är inte överens med sig själv i Olofström.

Optimismen är trots allt stor hos de tre styrande partierna och personkemin är god mellan gruppledarna i Karlskrona. De är stolta och glada över att ha rekryterat Cecilia Grefve till tjänsten som ny socialchef. Hon har varit regeringens nationella samordnare med uppgiften att utveckla den sociala barn- och ungdomsvården. Förutsättningarna är goda att socialförvaltningens ska sluta blöda nästa år eller året därpå.

Den blocköverskridande koalitionen i Karlskrona är det enda regeringsdugliga alternativet i kommande kärvare tider.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.