Kom med i matchen istället för att gnälla

Ledare Artikeln publicerades

Kom med i matchen istället för att sitta på läktaren och gnälla. Varenda dag ser jag inlägg och kommentarer på sociala medier där det generaliseras och raljeras grovt om politiker .”Politiker är inkompetenta, korrupta, verklighetsfrånvända, idioter och landsförrädare.

Politiker sitter på bara sina stolar och får ut feta löner och bor i lyxiga lägenheter.” Eller? Jag förvånas lika ofta hur lite folk förstår hur politik fungerar och varför vi har politiker.

OM det nu vore så att politiker tjänade hur mycket pengar som helst och fick bo som kungen – varför är det inte fler som väljer att engagera sig politiskt då? Om det vore så enkelt så borde det vara milsvida köer till politiska uppdrag – men det är det inte.

Faktum är att den parlamentariska demokratin blöder. Allt fler politiska partier har svårt att hitta företrädare som beredda att ta politiska uppdrag.

Alla ni som tycker att varenda politiker i det här landet borde avsättas – varsågod och verkställ. Ni har ju möjlighet att rösta och ni har möjlighet att kandidera i allmänna val precis som alla andra. Det är inte alls svårt att avsätta dåliga politiker. Det är en myt att det skulle vara det.

Det är inte svårare än att komma med ett eget bättre förslag som fler andra också tycker är bättre. Tänk om åtminstone hälften av alla som skriker ut sin vrede mot politiker i sociala medier tog sig i kragen och valde att själva engagera sig.

Jag ”roade” mig igår med att läsa kommenterarna under några av Annie Lööfs senaste inlägg på twitter och man baxnar. Det skrivs så brutala inlägg, både osmakliga och de som borde kunna klassas som direkt olagliga.

Kom igen nu, ni är vuxna människor. Ni vet vad sunt förnuft är, internet är ingen isolerad bubbla. Det som skrivs där gör också ont i verkligheten. Ni borde veta och förstå var gränsen för kritik och övertramp går. Politiker är inte någon särskilt grupp som är immuna mot känslor – tvärtom.

Vi är människor precis som alla andra. Vi går till jobbet, hämtar på förskolan, läser läxor med barn, äter tacos på fredagarna, dricker vin på lördagarna och kollar på Beck-filmen på TV på söndagarna. Vi har känslor och nej, vi vänjer oss aldrig vid att läsa att någon vill våldta och stycka oss, mitt i fredagstacosen.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.