Konfrontation ökar i riksdagen

Ledare Artikeln publicerades
Alliansblocket kallade till presskonferens på onsdagen och förhandlar via media med regeringen om vem som ska styra Sverige. Konfrontationen ökar efter valnatten. Foto: Henrik Montgomery/TT
Alliansblocket kallade till presskonferens på onsdagen och förhandlar via media med regeringen om vem som ska styra Sverige. Konfrontationen ökar efter valnatten. Foto: Henrik Montgomery/TT

Stefan Löfven, S, gjorde rätt på valnatten när han stannade kvar som statsminister. Moderatledaren Ulf Kristersson tyckte att Löfven omedelbart skulle avgå. När detta skrivs några dagar senare finns fortfarande inget säkert valresultat.

Senaste noteringen var att den rödgröna partikonstellationen är större än de den borgerliga konstellationen. På onsdagen kallade de fyra blockpolitikerna i Alliansen till presskonferens och upprepade kravet på Löfvens avgång.

Därefter ville de förhandla med samme man om ett stöd för en ny högerregering. Trodde de verkligen att Stefan Löfven skulle ge ett besked att Socialdemokraterna är berett att bli ett stödparti till Alliansen?

Ja, borgerligheten tror att S ska visa mer ödmjukhet. En ödmjukhet som i realiteten betyder att S ska vara dörrmatta åt Alliansen.

Det är begripligt om väljarna har svårt att hänga med i alla turer i regeringsfrågan. Den borgerliga oppositionen kommunicerar med sin motpart (Socialdemokraterna) via en debattartikel i Dagens Nyheter på onsdagsmorgonen (papperstidningen). Därefter kallar blockledarna till presskonferens.

Borgarna fortsätter som om valrörelsen inte tog slut på söndagen.

På borgerliga ledarsidor från norr till söder framställs Socialdemokraterna som ett maktfullkomligt och arrogant parti. Men över 20 blocköverskridande överenskommelser vittnar om något annat denna mandatperiod.

Borgerligheten bjuder in med armbågen – den uppfattningen har denna ledarsida. Den borgerliga ”förhandlingstaktiken” har hittills inte varit något försök att skapa ett förtroendefullt förhandlingsklimat – tvärtom.

Blockpolitikerna i Alliansen skapar mest bara konfrontation. Stefan Löfven är en van förhandlare från tiden som IF Metalls ordförande. Han säger det inte öppet men borde vara förbluffad över de borgerliga blockpolitikernas förhandlingstaktik. Sakpolitiskt har absolut ingenting nytt hänt sedan valnatten. Det är helt låst mellan statsminister Löfven och oppositionsledare Kristersson.

”Den borgerliga 'förhandlingstaktiken' har hittills inte varit något försök att skapa ett förtroendefullt förhandlingsklimat – tvärtom.”

Stefan Löfven har sedan länge velat förhandla med Liberalerna och Centern. Det vill inte Björklund, L, och Lööf, C, som har som främsta mål att få bort Löfven som statsminister. Alliansen ska hålla ihop. Skulle Alliansen bli större än de rödgröna och det är fortsatt låst mellan blocken, får Socialdemokraterna gå i opposition.

SD-ledaren Jimmie Åkesson kan säkert medverka till att få bort Stefan Löfven som statsminister senare i höst. Men vad gör SD sedan när en eventuell borgerlig minoritetsregering ska ha igenom en budget i höst? Det blir ett ”chicken race” mellan Alliansblocket och SD. Hur det slutar vet ingen.

Efter att Decemberöverenskommelsen föll 2015 har inte några andra bättre idéer kommit fram som kan bryta dödläget i svensk politik. Det kanske behövs en medlingskommission i riksdagshuset?

Vi får hoppas en ny skicklig talman blir vald den 24 september. Hen får en svår uppgift att lösa.