Konservativt block under bildande

Ledare Artikeln publicerades
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och Oscar Sjöstedt, partiets ekonomisk-politisk talesperson, tänker rösta på M/KD-budgeten i en slutvotering. De drömmer om ett nytt konservativt block. Foto Claudio Bresciani/TT
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och Oscar Sjöstedt, partiets ekonomisk-politisk talesperson, tänker rösta på M/KD-budgeten i en slutvotering. De drömmer om ett nytt konservativt block. Foto Claudio Bresciani/TT

Ska hösten 2018 gå till historien när ett högerkonservativt block formades i riksdagen? Det är ödets ironi att det sker exakt 100 år efter det demokratiska genombrottet i Sverige. Det var vid en tid när Liberalerna räknades till vänstern tillsammans med Socialdemokraterna.

Tidigare under 1917 hade en fraktion brutit sig ur Sveriges socialdemokratiska arbetareparti och bildat Sveriges socialdemokratiska vänsterparti som senare blev ett konfliktfyllt maktlöst kommunistparti. Vänsterpartiet identifierar sig i dag med 1917 års parti.

Den tidens konservativa höger, Allmänna valmansförbundet, stretade emot demokratiseringen av Sverige men var samtidigt skräckslagen för en revolution av rysk modell. Tiden var mogen för en demokrati som vi känner den i dag. År 1921 fick både kvinnor och män rösta. Det var det stora demokratiska genombrottet.

Denna demokratiska landvinning ska uppmärksammas år 2021. Hur det ska uppmärksammas ska en kommitté utsedd av riksdagen arbeta med de närmaste åren. Det är kulturdepartementet som ansvarar för kommitténs arbete. Vem som ska leda den är ännu inte bestämt.

Dagens svenskar tar ofta demokratin för given. Alla nu levande infödda svenskar har levt i ett demokratiskt land. Så är det inte för ryska medborgare. Den tyska demokratin är betydligt yngre än den svenska. Tyskland blev en fullständig demokrati först efter murens fall 1989. Våra ryska Östersjögrannar har aldrig levt i en fullt utvecklad och stabil demokrati.

Är demokratin i Sverige hotad i dessa dagar av starkare nationalistiska och högerpopulistiska/främlingsfientliga vindar? Nej, men den är pressad av en växande högernationalism. I unga demokratier som Ungern och Polen är demokratin inskränkt. Alla tecken pekar på ett auktoritärt styre av Putins modell i Polen och Ungern. De är dessutom medlemmar i EU.

I Sverige har det länge varit tyst om konservatismen och nationalismen. Den extrema högernationalismen självdog efter andra världskriget. Just i dessa dagar under regeringsbildningen är det möjligt att vi i Sverige kan se början på ett konservativt block. SD-ledaren Jimmie Åkesson drömmer om ett sådant block där han och hans parti utgör den hårda kärnan.

Dit är det långt och många kanske tycker tanken är absurd. Sverige är en mogen demokrati med en generell välfärd. Vi har sluppit krig och extrema partier har aldrig haft inflytande i vårt land under 1900-talet och framåt.

Men vem kunde tro för tio år sedan att det lilla SD som inte satt i riksdagen skulle bli landets tredje största parti 2018? Vem kunde tro före årets val att Moderaterna och KD runt om i Skåne och i Sölvesborg i Blekinge i höst skulle inleda organiserat samarbete med SD?

Det har tagit moderatledningen på sängen. Det är häpnadsväckande tystnad i partiet om denna positionsförändring i höst.

Fortsättning följer.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.