Kriget mot kulturen får konsekvenser

Ledare Artikeln publicerades

Vi prioriterar det som är viktigt, inte roligt, säger Kristdemokraternas Ebba Busch Thor när hon försvar nedskärningarna på kultur i Moderaternas och Kristdemokraternas budget som klubbades igenom i riksdagen förra året. Det är sant.

Kultur är för det mesta roligt. Men det är långt ifrån hela sanningen. Kulturen har också en hälsofrämjande funktion i samhället. Det bevisades under veckan i en omfattande brittisk undersökning.

Att kontinuerligt gå på bio, se teaterföreställningar och strosa omkring på museer bidrar till en bättre hälsa och minskar risken att drabbas av depression. Det finns redan idag flera landsting/regioner som skriver ut kultur på recept och resultaten har varit positiva. Hälsa och välmående är mer än bara kost och motion.

Mental stimulans genom exempelvis kulturella upplevelser är viktigt för ett friskare liv. Kulturen är avgörande för att främja folkhälsan! Moderaterna och Kristdemokraternas budget innebär 231 miljoner kronor mindre till kulturen än om övergångsregeringens budget hade vunnit omröstningen.

Ett exempel, som förvisso sköts upp, är att avskaffa den fria entré till statliga museer. Detta bidrar till att allt färre kommer att besöka våra gemensamma museer. Oavsett om barn fortfarande får gå in gratis så blir barn ändå i lidande i längden. 

Varför? Jo för att alla föräldrar helt enkelt inte har råd att betala entré för egen del, inte ens om barnen går in gratis. I Sölvesborg vill det nya styret med Sverigedemokraterna i ledningen minska de kommunala bidragen till exempelvis studieförbunden som sysslar med kultur och bildning.

Högerns krig mot kulturen får såklart konsekvenser. Vårt land hade inte varit det vi är idag om vi inte hade haft starka kultur och folkrörelser. Svenska musikframgångar och idrottsprestationer är de yttersta bevisen för att välfärdsstatens satsningar på kultur och idrott ger resultat. Hur många av våra talanger tror ni hade varit där de är idag utan samhällets stöd?

Att skära i kulturen bidrar till att klyftorna i samhället ökar. För att på sikt minska klyftorna i samhället krävs mer än bra lärare, höjda barnbidrag och fler poliser. För att barn ska kunna växa upp som jämlika, välmående individer behöver också alla barn inkluderas i kultur och fritidslivet. Det är min bestämda uppfattning.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.